Se împlinesc 78 de ani de când Aradul era distrus de avioanele aviației anglo-americane. Peste 200 de oameni au murit atunci, iar numărul răniților a fost peste 650. De asemenea, economia orașului a fost pusă la pământ.

În dimineața zilei de 3 iulie 1944, 25 de avioane au decolat, iar în nici două ore, la 11:00, sirenele anti-aeriene din Arad au început să sune. Populația a fost avertizată însă timpul a fost prea scurt pentru a se adăposti. Bombardamentul a avut loc în trei valuri, timp de o jumătate de oră și a provocat mai multe victime civile și pagube materiale.

Bombardamentul aviației anglo-americane asupra Aradului a provocat distrugeri în zona Podgoria, Gară, Grădiște. De asemenea, au fost bombardate Fabrica Astra, Gara, Uzina Electrică, Fabrica de Nasturi Union, Fabrica de Ciorapi Albu Simion și Fabrica de Împletituri și Tricotaje S.A. A fost distrus adăpostul de la Pădurice, unde au murit aproape 200 de oameni care se adăpostiseră de bombe.

,,Pe data de 3 iulie 1944, 55 de bombardiere de tip B17 și 38 avioane de vânătoare P38 au lansat asupra orașului 200 de bombe clasice și 3.000 incendiare. Aproape 75 de tone de explozibil au căzut peste Arad”, scria istoricul Horia Truță.

Așadar,  conform surselor vremii, peste Arad au căzut în jur 75 de tone de explozibil, adică 200 de bombe cu explozie și 3.000 de bombe incendiare au fost aruncate asupra orașului. Au fost țintite Fabrica de Mașini Astra, Gara, Stația de reparare a vehiculelor, Fabrica Tricoul Roșu, procesatorul de tutun, un depozit și parcul din Arad, întrucât Gestapo-ul ar fi avut instalat un sediu acolo.

Au fost distruse 184 de case rezidențiale, iar aproximativ 200 de civili au fost uciși. Escadroanele s-au întors pe aeroporturile din Italia în jurul orei 14:00, pierzând doar un avion B-17. A doua zi, pe 4 iulie, a avut loc o misiune de fotografiere aeriană pentru a evalua stricăciunile provocate de către bombardament.

Sursa: Kis Zoltán István

Foto Biblioteca Arad,  Agerpress

Recomandările redacției