Trei dintre seriile Ligii a 3-a își cunosc deja campioanele. Gloria Buzău, Rapid (cu mențiunea că giuleștenii mai au – totuși – nevoie de 1 punct din 9 posibile) și Turnu Măgurele sunt formațiile care vor evolua la anul în eșalonul secund. Lupta a rămas deschisă doar în zona de centru, nord-vest, între cinci formații. În seria a V-a, AFK Csikszereda Miercurea Ciuc sau Comuna Recea vor respira aerul Ligii a II-a din vară, în timp ce în campionatul arădenelor, Dumbrăvița a revenit în „cărți”, lângă Șoimii Lipova și CSM Școlar Reșița, care – de altfel – se vor și înfrunta mâine, în derby-ul campionatului.

Chiar dacă lipovanii se așteptau la un cu totul alt parcurs în stagiunea de primăvară, lamentările și scuzele sunt tardive acum. S-a ajuns în situația în care doar victoria contra „rossonerilor” din Banat le permite „alb-albaștrilor” să rămână la mâna lor pentru o promovare istorică în Liga 2-a. Așadar, săbiile vor fi masă vineri, de la ora 18, la Pîncota.

Niciuna dintre combatante nu par în cel mai bun moment al lor. „Șoimii” au luat două puncte din 6 posibile în ultimele două runde, iar reșițenii au pierdut la Sebiș și au bătut „lanterna roșie” în ultimul sfert de oră. „Cu toate că pregătim toate meciurile la fel, la victorie, nu întotdeauna ne-a ieșit așa cum ne-am dorit, mai ales în acest retur. Am ajuns acum în punctul culminant. Vineri întâlnim liderul, sunt două puncte diferență, este un meci cât un campionat pentru noi. Este șansa jucătorilor să arate că merită mai mult decât Liga 3-a, să demonstreze că au valoare și că nu întâmplător au avut un parcurs de care sunt mândri toți lipovanii, toți suporterii noștri. În astfel de derby-uri se vede valoarea și dacă suntem <<șoimi>> trebuie să învingem. Adversarii noștri s-ar putea să aibă o galerie de 200 de oameni, dar nu e nicio problemă, cu cât vor fi mai mulți, cu atât dezamăgirea le va fi mai mare. Noi suntem obișnuiți să jucăm toate meciurile în deplasare, o facem de 3 ani. Dar, trebuie să recunoaștem că ne-am dori să vină cât mai mulți lipovani la meci, cât mai mulți simpatizanți din alte localități din județ, avem nevoie de toți cei care simt ceva pentru județul Arad. Îi așteptăm alături de noi,  ca al 12-lea jucător. Personal, am mare încredere în jucători, simt că ne vor produce o nouă bucurie. Oricum, indiferent de rezultat, mai sunt două etape în care mai pot apărea surprize”, susține Radu Pop, președintele Lipovei.

Zece puncte a recuperat Reșița în fața Lipovei în cele 12 etape scurse până acum din retur. Hunedoara și Sebiș au fost echipele ce au răpus formația din Valea Domanului în această primăvară, ambele pe teren propriu, așa că și teamul lui Sabău e îndreptățit să spere la rezultatul maxim. „Se poate întâmpla orice, nu putem spune că este o favorită certă. Poate, Lipova jucând acasă, ar avea un mic avantaj. Ei au condus campionatul atâtea etape, noi am recuperat în acest retur, cred că suntem cele mai bune echipe dacă am ajuns să jucăm acest derby. Avem jucători de valori aproximativ egale, există individualități la ambele echipe, cu experiență la nivel mai mare. În vestiarul nostru nu este presiune, am recuperat multe puncte și am făcut-o cu răbdare și multă muncă. Sperăm să avem parte de o vreme mai bună de cum se anunță, iar terenul să fie cât mai bun. Sunt sigur că ambele echipe au nevoie de condiții bune pentru a se putea exprima. Este de apreciat ce au realizat cei de la Lipova la acest nivel, merită respectul tuturor și probabil că ar putea face față mai sus dacă vor avea și stadionul finalizat. Noi ne-am recâștigat sigla și palmaresul, suntem CSM Reșița, iar numele obligă și vrem să revenim în fotbalul mare cât mai repede cu putință. Sunt convins că tehnicienii și jucătorii noștri vor pregăti bine și vor face un meci mare, va conta mult și susținerea galeriei care acum va fi foarte numeroasă. Suporterii ne-au fost alături peste tot, le mulțumim și sperăm să nu îi dezamăgim. Sper să fie fair-play, să ne respectăm ca adversari și cel mai bun să câștige! Oricum, din punctul meu de vedere, nu este un meci decisiv, mai avem alte două etape grele, atât noi, cât și lipovanii”, spune Cristian Bobar, președintele Reșiței.

Gherasim, Sulea și Banyoi sunt absențele certe ale „șoimilor”, în timp ce Săulescu e incert în tabăra reșițenilor.

Formații probabile:

Lipova: Filip – Stoin, Bercu, Vasiu, Filimon – Poiană, Lazea, M. Popa, D. Rusu – Istrate – Trabalka

Reşiţa: Zimmermann – Szijj, Bactăr, Vlădia, Vadasis – Breșneni, Toma – Velcotă, Ene, Vădrariu – Staicu.

Arbitri: Iulian Călin – Romică Bîrdeș, Gheorghiță Bălan (toți din Argeș)

Observatori: Nicolae Grigorescu ( Timișoara), Cristian Petrean ( Hunedoara).

În cadrul rundei cu numărul 28-a a Ligii a 3-a și celelalte formații arădene evoluează pe teren propriu, după cum urmează:

Național Sebiș – ACS Ghiroda și Giarmata Vii (vineri, ora 18)

Formația lui Cristi Todea este divizionara terță din seria a IV-a cu cea mai lungă serie pozitivă. Sebișenii nu au mai pierdut de 8 etape și pleacă favoriți și în fața timișenilor de la Ghiroda, în pierdere de turație în ultimul timp. De altfel, trupa lui Paul Codrea nu e încă salvată și matematic de la retrogradare și va dori să scoată ceva pe malul Crișului Alb. Dar, Naționalul pare decisă să nu mai facă concesii până la final, deși eroul ultimelor etape, Szabolcs Szekely are șanse mici să joace mâine. Teședan lipsește și el din pricina unei accidentări.

Formații probabile:

Sebiș: Horvat – Onuțan, Lezeu, Forisz, Dărăban – Ciochină, Ember – Mateucă, Petculescu, Vereș – Enciu.

Ghiroda: Barbu – Horcea, Bocșan, Hotca, Liuba – Jichici, Ilan – Pițuc, Budur, Mancaș – Baranyi.

Arbitri: Vasile Rodină – Csaba Antal, Andra Tănăsuc ( toți din Cluj-Napoca)

Observatori: Vasile Balaj ( Dr. Tr. Severin), Ioan Papp ( Carei).

Crișul Chișineu Criș – CS Hunedoara (sâmbătă, ora 18)

După două deplasări consecutive  pe terenurile unor formații aflate în suferință, din care s-au ales cu trei puncte, Crișul revine în fața propriilor suporteri. Adversarul de sâmbătă e tot cu cuțitul la os, mai ales după ce a pierdut în „intermediară” pe teren propriu cu Cermeiul. Hunedoara își joacă o parte din șansele de salvare pe malul Crișului Alb, însă și băieții lui Abrudean nu vor să-și dezamăgească fanii la penutima aparație în fața lor în sezonul revenirii în Liga 3-a.

Formații probabile:

Crișul: Dagău – Sabău, Pavel, Siminic – Ciornei, Ianc, Fl. Gâlcă, Suslak – Piț, Modan, Bozian.

FC Hunedoara: Apostol – Iacob, Ionică, Dulap, Cr. Creciunesc – D. Creciunesc, Herci – Bulardă, R. Cristian, Marinca – Vasinc.

Gloria Lunca Teuz Cermei – Millenium Giarmata (sâmbătă, ora 18)

„Sămădăii” au revenit pe linia de plutire după cele două victorii consecutive. După Lugoj și Hunedoara, o altă formație din subsol se agață cu disperare de Liga 3-a. Orice alt rezultat decât victoria la Cermei o condamnă pe Millenium Giarmata la județ, așa că e de așteptat ca trupa lui Leuca să fie extrem de determinată sâmbătă.

Formații probabile:

Cermei: Stănilă – Polgar, Dolga, Nistor – Mager, Vezan, Prună, Deta – Vlad, Capătă A. Iuga.

Giarmata: Narița – Sporin, Stupu, Covăsală, Negrei – Daminuță, Ferțu – Rosenblum, M. Călin, Ochea – Beloescu.

Recomandările redacției