Datorită implicării și a perseverenței dr. Pacurariu Laura și a colectivului de la Centrul de Transfuzie Sanguină Arad dar și a pacienților arădeni vindecați de Covid-19, care au înteles importanța donării de plasmă, Aradul este pe primul loc din țară la acest capitol.

DSP Arad felicită pe aceasta cale pe dr. Pacurariu Laura, toti medicii arădeni care fac eforturi supra-omenești pentru a trata persoanele infectate cu noul virus, dar și pacienții care s-au vindecat și care au devenit donatori-salvatori, salvând sute de vieți la nivel național.

Este o reală performanță iar medicii arădeni merită tot respectul și recunoștința noastră”, precizează reprezentanții DSP Arad.

Donarea plasmei din sânge este un proces sigur care a fost folosit de mai bine de o sută de ani pentru a ajuta la salvarea de vieți. Mii de oameni donează în siguranță și fără durere în fiecare zi. Procedura se realizează într-un mediu controlat și reglementat, de către personal instruit profesional, folosind materiale sterile, de unică folosință. Plasma poate fi transfuzată unui pacient care se luptă cu infecția sau poate fi utilizată pentru obținerea unor imunoglobuline concentrate (produse derivate din plasmă umană).

În acest moment, există o serie de studii internaționale care au demonstrat eficiența tratamentului cu plasmă convalescentă, mai ales la pacienții cu forme grave ale bolii și o scădere semnificativă a mortalității.

Tratamentul cu plasmă convalescentă, prelevată de la pacienții care s-au vindecat de COVID-19, a fost aprobat de către Comisia Europeană încă de la începutul lunii aprilie când a fost emis ghidul privind colectarea și administrarea de plasmă convalescentă, iar în România a fost introdus în protoculul de tratament pentru COVID-19 din 22 mai.

Înainte de inițierea procedurii propriu-zise, veți fi pregătit prin introducerea în venă a unui ac steril de unică folosință, conectat la un tub (intravenos sau linie IV).

În timpul procedurii punga sterilă cu plasmă este atașată la tub, pentru ca plasma sa se poată scurge din pungă în tub și în venă. Procedura poate dura de la o oră până la două ore.

După procedură veți fi monitorizat atent după donarea de plasmă, astfel încât să se intervină rapid în eventualitatea unor efecte adverse.

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al Uniunii Europene care are reședința în România, în deplină stare de sănătate, care se supune regulilor prelevării de sânge total şi componente sanguine de origine umană.

În momentul de față, incidența infectării cu Covid 19 în județul Arad este de 1,87 la mie.

Recomandările redacției