Liceul Tehnologic „Moga Voievod” de la Hălmagiu a găzduit, recent, un cerc pedagogic destinat profesorilor de istorie sub genericul „1 Decembrie 1918 văzut de copiii din 2017”. Au participat dascălii din zonă. „Activitatea a fost organizată la noi la liceu având în vedere că Hălmagiu este o localitate cu un bogat istoric”, a declarat prof. Victor David, directorul Liceului Tehnologic „Moga Voievod”.
„În Ținutul Hălmagiului, vatră de tradiții și istorie milenară, s-a desfășurat într-o atmosferă de sărbatoare Concursul de 1 Decembrie-Ziua României. Elevii claselor a VIII-a și-au demonstrat cunoștințele de istorie națională la concurs, apoi îmbrăcați în frumoase straie de sărbatoare, elevi de la Liceul «I. Buteanu» Gurahonț și Liceul Tehnologic «Moga Voievod» Hălmagiu au prezentat auditoriului cântece patriotice și câteva colinde vechi pentru că suntem în  Postul Craciunului, iar poporul român s-a clădit ca popor creștin”, susține
profesoara de istorie Cosmina Sirban, organizatoarea evenimentului. Momentele artistice au continuat cu prezentarea portretelor unor personalități ce au participat la actul Unirii de la 1918, realizate de elevii Școlii Gimnaziale Dieci. Elevii clasei a VII-a, de la Hălmagiu au transpus drama atâtor mame și surori ce și-au pierdut fiii sau frații plecați pe câmpul de luptă pentru dezrobirea pamântului sfânt românesc,  printr-o scenetă întitulată „Ioan-soldat roman”. Aceste mame anonime ce și-au cântat jalea în doine și au cusut flori tricolore pe straiele populare, udând cu lacrimi pânza albă, rugându-se pentru neamul lor.
Profesorii de istorie prezenți au reliefat importanța actului Unirii și rolul pe care l-a avut Aradul în realizarea mărețului act istoric de la 1918.
„În aceste vremuri, în care lumea pare un sat din cauza globalizării și a mondializării se cere să educăm copiii în spiritul patriotismului, al cunoașterii valorilor pentru a-și păstra identitatea națională și pentru a se mândri cu originea lor. De asemenea suntem datori să păstrăm tradițiile străbune, să le promovăm și să le transmitem generațiilor viitoare ca un tezaur”, mai spun organizatorii evenimentului.

Recomandările redacției