Doi dintre cei 10 oameni din personalul medical infectat lucrează la Spitalul Orășenesc Ineu, iar ceilalți opt sunt de la Spitalul Județean de Urgență din Arad. 

Medicul Otinel Șandru, liderul Sindicatului Sanitas Arad, a declarat pentru Libertatea că majoritatea cadrelor medicale depistate pozitiv la testul pentru coronavirus lucrează la Spitalul Județean de Urgență Arad, în secțiile de terapie de intensivă.  „Situația se cam complică, așa cum este, de altfel, în multe spitale din țară. La nivelul județului Arad, avem două cazuri depistate pozitiv la Spitalul Orășenesc Ineu și opt cazuri confirmate la Spitalul Județean Arad”, a spus Șandru.

„Așteptăm încă rezultatele testelor, în testare mai avem între 100 și 150 de cadre medicale”, a continuat el.

 „Se lucrează la nivel de avarie”. Medicul spune că principala cauză a îmbolnăvirilor a reprezentat-o lipsa de echipament în rândul personalului medical.  „Se lucrează la nivel de avarie, cu echipamente de protecție de azi pe mâine, insuficiente la ce se așteaptă sau ce ar trebui să avem. E drept că tot ce primim se repartizează în regim de urgență”, a adăugat el.

Totodată, potrivit unor informații pe care le deținem, mai multe cadre medicale, medici, asistente și infirmiere, deși erau în autoizolare și au fost testate pentru coronavirus, astăzi au fost chemate de superiori la muncă. Astfel, confirmăm ceea ce a spus liderul sindicatului Sanitas, Otinel Șandru, că se lucrează în regim de avarie. De menționat este faptul că deși au fost chemate la muncă fiind suspecte de coronavirus, astăzi au primit echipamente de protecție, astfel că teoretic, nu ar transmite virusul, având echipamentele respective. 

Un document oficial intern al Spitalului Județean arată următoarele dispoziții:

„Este considerat contact direct personalul care a efectuat ingrijiri directe  pacientului suspect/infectat fara a purta echipamentul individual de protectie in  functie de sectie si tip de personal ;

Personalul medico-sanitar care din propria initiativa se autoizoleaza la domiciliu nu primeste concediu medical destinat de la medicul de familie iar la locul de munca este absent;

Necesitatea reinstruirii urgente a personalului medico-sanitar de catre medicul sef/coordonator si asistentul sef/coordonator conform Anexei 1; nerespectarea recomandarilor de utilizare a echipamentului de protectie din anexa 1 atrage sanctiuni disciplinare;

Personalul medical care a fost testat anterior 26.03.2020 si se afla in autoizolare la domiciliu isi vor relua activitatea in momentul comunicarii rezultatului negativ al testului;”

Recomandările redacției