10 sfaturi ca să fii un părinte mai bun

0
313

A ştepţi de la copilul tău să fie bun, cuminte, educat, inte­li­gent şi fericit, în acelaşi timp? Începe prin a fi tu aşa. Pentru asta, învaţă, schimbă-te, acceptă sfaturi şi idei, scrie Click.
1. Fii un exemplu. Copilul te copiază, de la modul în care vorbeşti, te porţi, până la genul de alimente pe care le mănânci şi cum îţi petreci timpul liber. De aceea, e indicat să te respecţi, să citeşti, să faci sport, să te îngrijeşti. Copilul care vede părintele cu o carte în mână va citi şi el. De asemenea, nu-l obliga pe el să mănânce brocoli şi seminţe de in dacă tu nu te atingi de aşa ceva. Vrei să mănânce sănătos? Găteşte sănătos pentru întreaga familie!
2. Joacă-te cu el. Da, când eşti părinte chiar e necesar să dai în mintea copiilor. Vorbeşte pe limba celui mic, jucaţi-vă împreună, ajută-l la teme, mergeţi cu bicicle­tele în parc… Pentru el, acesta este „timp de calitate”.
3. Ţine-te de cuvânt. Niciodată nu promite ceva ce nu eşti sigur că reuşeşti să îndeplineşti, nu minţi şi nu dezamăgi un copil. Aşa apar frustrări, dezamăgiri.
4. Nu-l critica. Nimeni nu funcţionează prin reproşuri şi critică, aşa apar descurajările, nesiguranţele, lipsa încrederii de sine. Cel mai bine motivezi un copil prin laudă sinceră. Găseşte-i punctele forte şi scoate-le în evidenţă.
5. Fii ferm, fără a domina. Respectă cererile copilului tău, dar nu ceda preten­ţiilor nemeritate. Atunci când ceva nu se poate îndeplini, trebuie să avem curajul de a ne spune punctul de vedere, de a refuza şi de a rămâne fermi. Chiar şi în acest caz, arată-i copilului respect şi nu îl umili.
6. Acordă atenţie partenerului de cuplu. Un copil e fericit dacă îşi vede pă­rinţii că se iubesc, dacă în familie e o atmosferă de calm şi prietenie. Aşadar, nu te feri să-ţi săruţi soţul/soţia în faţa copilului, el va avea acel sentiment de siguranţă că părinţii lui se iubesc şi familia e solidă.
7. Nu compensa prin cadouri lipsa timpului petrecut împreună. În societa­tea actuală, părintele este mereu pe fugă, ocupat, nevoit să stea peste program la serviciu. Apoi, acasă, caută să se revanşeze faţă de copil prin cadouri. Nu de asta are nevoie, ci de tine, de timpul tău.
8. Dacă sunt doi sau mai mulţi fraţi, nu interveni în cearta lor. Pe termen lung, copiii vor aştepta mereu sosirea unui salvator. Putem uneori arbitra un cadru în care să îşi rezolve diferenţele dintre ei, dar nu putem lupta în locul lor. De asemenea, nu face diferenţe între ei. Copiii trebuie să ştie că părinţii lor îi iubesc pe toţi în ace­eaşi măsură.
9. Nu sta abătut în preajma copilului. El nu trebuie să se încarce cu proble­mele adulţilor, îi vei transmite o stare negativă şi va suferi înzecit.
10. Ai răbdare. Nu te enerva atunci când nu înţelege, joacă-te cu el chiar dacă ţie ţi se pare plictisitor. Doar aşa îl ajuţi să înveţe, să crească, să ­evolueze.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.