119 va fi numărul la care arădenii pot raporta cazurile de abuz împotriva copiilor

0
240

Arădenii vor avea un număr unic de telefon unde pot raporta  cazurile de abuz împotriva copiilor, după ce Proiectul Național de Suport pentru Copii, în contextul Pandemiei de COVID-19, a fost astăzi adoptat de Guvern printr-o Ordonanță de Urgență. Proiectul va intra în vigoare după ce va fi publicat în Monitorul Oficial, conform edupedu.ro.

Astfel, prin apelarea la numărul unic 119, vor fi rapoarte cazurile de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copilului, după cum se arată în actul normativ:

„Art. 10. (1) Numărul unic național destinat raportării și prevenirii cazurilor de abuz, exploatare, neglijare și forme de violență asupra copilului, pentru situațiile care nu necesită intervenția imediată a agențiilor specializate din cadrul Serviciului de Urgență 112, este 119 și este disponibil în toate rețelele publice de comunicații din România”.

Apelurile la numărul unic 119 vor fi gratuite, iar costurile vor fi suportate de operatorii de rețele publice de comunicații.

Tot în proiect se precizează că aceste apeluri vor fi înregistrate, iar autoritățile le vor păstra pentru o perioadă de 6 luni. De asemenea, apelurile vor fi identificabile geografic prin inserarea de către operatorul de telefonie publică a unui cod de județ.

Actul normativ mai prevede ca Poliția Română să poată utiliza sistemul de avertizare a populației în situații de urgență RO-ALERT atunci când va avea nevoie de sprijin la căutarea copiilor dispăruți. În prezent, funcționează numărul unic de urgență 112, numărul 113, la care cei cu dizabilități de auz sau de vorbire, pot trimite sms-uri serviciilor de urgență, și 114, la care se transmit automat date de localizare a telefonului mobil, conform sursei citate.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.