Cu 130 de ani în urmă, pe 12 noiembrie 1884, în Timișoara au fost aprinse primele 731 de lămpi electrice stradale din oraş, din Imperiul Habsburgic în a cărui administrare se afla şi de pe întregul continent european.

City of Energy_1
Printre oraşele României de azi, Timişoara mai deţine şi alte priorităţi de acest fel: este orașul în care a fost editat primul ziar, primul oraş pe străzile căruia a circulat un tramvai electric și primul oraș cu o stradă asfaltată. În acest context, aprinderea celor 731 de lămpi electrice în seara zilei de 12 noiembrie 1884 nu mai apare chiar atât de surprinzătoare. Nici pe plan mondial Timişoara nu stă rău: este cel de-al doilea oraş al lumii iluminat electric în totalitate (primul fiind New York).
La împlinirea a 130 de ani de la inaugurarea sistemului electric de iluminare stradală din Timişoara, în cadrul proiectului City of Energy, Enel a pus la dispoziție unul din posturile sale de transformare ca suport pentru o lucrare de artă dedicată acestei premiere; este vorba de postul din Piața Mărăști, post care, în viziunea şi cu efortul artistului Alex Baciu, a devenit o operă de artă care elogiază inovația de acum 130 de ani, precum și unicitatea orașului pe harta Europei.

City of Energy_2
Transformarea vizuală provocată de Alex Baciu iese din tiparele clasice ale curentului denumit street art prin tehnici de includere a unor elemente care integrează postul de transformare în peisajul citadin. Printre elementele amintite se numără şi cîteva obiecte pictate cu vopsea fosforescentă, obiecte care vor fi iluminate noaptea așa cum, cu 130 de ani în urmă, o făceau cele peste 700 de lămpi stradale.City of Energy_3
Acesta este cel de-al treilea post de transformare din Timişoara oferit de Enel spre integrare în peisajul citadin prin pictare în cadrul proiectului City of Energy: anul trecut a fost inaugurată o altă lucrare asemănătoare, semnată de artistul plastic Flaviu Roua, iar în anul 2012 Alex Baciu şi „The Orion” au pictat un alt post de transformare, tema fiind de această dată energia vizuală.
City of Energy_4

Proiectul City of Energy al Enel a ajuns la al patrulea an de existență, timp în care s-a realizat integrarea în peisajul citadin a mai mult de 20 de posturi de transformare în București, Constanța și Timișoara.

Recomandările redacției