A fost zi de mare sărbătoare la Țebea, în duminica care tocmai a trecut. Moții, dar și toți românii au comemorat 147 de ani de la moartea eroului național Avram Iancu. Așa că lumea s-a adunat nu doar din Țara Moților, ci din toată țara. Au venit tineri, bătrâni, revoluționari, politicieni din România, dar și din Republica Moldova. Au sosit la Țebea să-i aducă un omagiu luptătorului pentru drepturile românilor, Avram Iancu care este înmormântat aici, la Țebea. El s-a născut în 1824, la Vidra de Sus, în județul Alba și a fost un avocat care apăra drepturile moților, el având un rol foarte important în Revoluția de la 1848, fiind conducătorul revoluționarilor din Țara Moților. El a condus armata românilor transilvăneni în anul 1849, în alianță cu armata austriacă împotriva trupelor revolu­ționare maghiare, aflate sub conducerea lui Kossuth Lajos. Avram Iancu a decedat la 10 septembrie 1872 la Țebea, în județul Hunedoara. Duminică a fost o vreme superbă aici, în Țara Moților. S-au depus coroane de flori la mormântul eroului, care este în imediata vecinătate a Gorunului lui Horea.
Reprezentanții Guvernului la Țebea
Premierul Viorica Dăncilă, dar și o parte a Executivului au fost la Țebea. Printre ei:
ministrul Sănătății – Sorina Pintea, Răzvan Cuc – ministrul Transporturilor, Eugen Teodorovici – ministrul Finanțelor, Mihai Fifor – ministru interimar de Interne, Ștefan Radu Oprea- ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Natalia Intotero- ministru pentru Românii de Pretutindeni.
Prezență mai slabă ca în alți ani
Un tânăr remarca faptul că pe scenă cântă în genaral soliști trecuți de prima tinerețe. Dar și cei mai mulți dintre spectatori erau persoane de vârsta a doua. Din spusele organizatorilor au fost prezenți circa 6.000 de oameni. Jumătate dintre aceștia erau la Cortul Aradului, care a fost foarte bine organizat de către Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad.
Au fost la Țebea și cei doi vicepreședinți ai CJ Arad: Sergiu Bîlcea și Răzvan Cadar, Călin Bibarț – primar interimar al Aradului și Ionel Bulbuc- viceprimarul municipiului. S-au făcut vreo 20 de cazane de mâncare, care au fost oferite celor prezenți. „Un gest frumos din partea președintelui Iustin Cionca”, spune unul dintre spectatori. De altfel, am înțeles din discuția președintelui Iustin Cionca cu primarul de la Baia de Criș că organizatorii locali erau supărați de concurența pe care a făcut-o Cortul Aradului celorlalte evenimente de la Țebea. Chiar și președintele PNL, Ludovic Orban, însoțit de alți primari, a fost în mijlocul liberalilor arădeni.
Un moment foarte gustat a fost acela în care renumitul interpret Nicolae Furdui Iancu le-a descrețit frunțile celor prezenți cu o suită de cântece patriotice și din Țara Moților. De altfel, aici, au performat mai mulți cântăreți și dansatori din județul Arad.
După depunerea de coroane, publicul s-a apropiat de scena cea mare, unde s-a desfășurat un frumos spectacol de cântece și jocuri populare din diferite zone din țară. Au susținut adevărate recitaluri în fața celor prezenți: Nicolae Furdui Iancu cu Ansamblul Crai Nou din Alba Iulia, Sava Negrean Brudașcu, Veta Biriș, Aneta Stan, Liliana Laichici, Alex Pugna, Ciprian Roman, Ovidiu Homorodan, Bogdan Toma, Pera Bulz, Ionel Coza, dar și mulți alții. De remarcat a fost faptul că deși au fost prezenți mulți parlamentari arădeni , manifestarea s-a desfășurat fără discursuri politice. Iar publicul a apreciat acest lucru nefiind nici fluierături și nici huiduieli. Așadar a fost o zi așa cum se cuvine.
Voicu Sida

Recomandările redacției