Ziua mondială de conştientizare a limfomului se marchează, anual, pe 15 septembrie, şi are ca scop creşterea nivelului de informare cu privire la cancerul sistemului limfatic, conform site-ului https://www.lymphomacoalition.org. Iniţiativa aparţine Lymphoma Coalition, reţeaua globală non-profit a grupurilor de pacienţi care suferă de limfom, din 52 de ţări. Ziua s-a marcat pentru prima dată în 2004.

Peste 735.000 de persoane sunt diagnosticate cu limfom, anual, în întreaga lume. Pacienţii care se confruntă cu o varietate de provocări se pot baza pe sprijinul unei echipe de profesionişti şi pe conexiuni personale, pe tot parcursul experienţei lor în domeniul cancerului, conform site-ului organizatorilor, https://www.lymphomacoalition.org.

Mesajul transmis de organizatori în 2021 este „Nu mai putem aştepta”, bolnavii cu simptome de limfom, fiind îndemnaţi să nu mai întârzie să consulte serviciile medicale. În perioada pandemiei, oamenii s-au confruntat cu un acces redus la servicii şi tratament de specialitate, astfel încât au existat mai puţine diagnostice şi, pe cale de consecinţă se aşteaptă şi cancere în stadii mai avansate, atrag atenţia organizatorii Zilei mondiale de conştientizare a limfomului.

Limfomul este un cancer al ganglionilor şi al sistemului limfatic, ce se formează la nivelul limfocitelor din sânge şi afectează sistemul imunitar şi capacitatea acestuia de a lupta împotriva infecţiilor şi bolilor.

Există două tipuri de limfom – Hodgkin şi non-Hodgkin – diferenţa dintre cele două fiind prezenţa unui tip special de celule regăsit în cazurile Hodgkin – celulele Reed-Sternberg. În limfomul non-Hodgkin are loc înmulţirea necontrolată a limfocitelor, acumularea lor în ganglionii limfatici şi formarea de tumori, numite limfoame, potrivit datelor prezentate de https://www.viataculimfom.ro.

Pe lângă ganglionii limfatici, limfoamele pot apărea în măduva osoasă, unde sunt produse celulele albe ale sângelui, inclusiv limfocitele. Întrucât limfocitele circulă în tot organismul, limfoamele pot avea şi alte localizări. Cel mai frecvent semn al limfoamelor este inflamarea persistentă – umflătura, de obicei nedureroasă, a ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului, zona claviculei, zona inghinală şi axilă. Limfadenopatia, cum este denumită în termeni medicali, persistă pe o durată mult mai mare decât inflamaţia, care apare atunci când organismul luptă împotriva unei răceli sau a unei gripe, arată sursa citată.

În România, Asociaţia Bolnavilor cu Limfom a fost înfiinţată în 2008 cu sprijinul Societăţii Române de Hematologie şi al unor pacienţi care au suferit de limfom. Prin intermediul Asociaţiei, pacienţii au posibilitatea să intre în legătură unii cu alţii, să-şi împărtăşească experienţele care să îi ajute să trăiască o viaţă cât se poate de normală şi să cunoască drepturile pacientului. În fiecare an, Asociaţia organizează întâlniri ale pacienţilor cu limfom cu ocazia zilei de 15 septembrie, notează site-ul http://asociatialimfom.ro/. 

Sursa: agerpres.ro 

Recomandările redacției