• Membrii Composesoratului Luncșoara amenință cu proteste în fața Direcției Silvice
  • Composesorii vor toată pădurea care li se cuvine.
  • Suprafața revendicată, exploatată de Romsilva. 
  • Reprezentanții Primăriei se declară a fi alături de oameni.

Membrii Composesoratului Urbarial Luncșoara sunt în pragul revoltei. Motivul? Direcția Silvică Arad nu pune la dispoziția Comisiei locale de fond funciar Hălmăgel o suprafață de 154 de hectare de pădure, care aparține de drept composesoratului. S-a ajuns până acolo încât reprezentanții oamenilor ame­nință cu proteste în fața sediului Direcției Silvice Arad.
Dar ce s-a întâmplat? Aurel Gancea, liderul informal al oamenilor și Ilie Cotocea ne-au vizitat la redacție pentru a povești cum Composesoratul Urbarial Luncșoara are cu 154 de hectare de pădure mai puțin, deși în acte suprafața li s- a pus la dispoziție și s-a făcut și punerea în posesie. „Deși avem două sentințe judecătorești, prima definitivă, sentința 771/2001 cu titlu executoriu, pusă în aplicare parțial, rămâne o diferență de 154 de hectare de pădure la care asociația are punere la dispoziție și punerea în posesie, dar nu are suprafața respectivă. Vorbim de UA (unități amenajistice) 59-69 trecute în punerea la dispoziție și puerea în posesie și UA 110, tot așa. În fapt în titlul de proprietate al asociației, se pornește de la UA 61%-69. După cum se observă, vedem că în punera la dispoziție și punerea în posesie, asociația pleacă de la UA 59 la 69, dar în titlu de proprietate nu apare diferența de la 59 la 61 parțial. Asta, cu toate că avem și punerea la dispoziție, punerea în posesie și plus măsurătorile. Ar fi trebuit să avem o suprafață de 1.544 de hectare, conform ti­tlului executoriu, în care se prevede 1330 hectare, plus 213,9 din CF 112”, susține Aurel Gancea.
Un cerc vicios
În continuare, acesta susține că suprafața de 154 de hectare e folosită de Romsilva, în speță Direcția Silvică Arad, care nu o pune la dispoziția Comisiei locale de fond funciar, ca aceasta să o retrocedeze efectiv composesoratului.
„În 10 aprilie 2017, Asociația Composesoratului Luncșoara face o adresă către Ocolul Silvic Gurahonț cerând ca suprafața de 154 hectare de pădure să fie pusă la dispoziția comisiei locale, dar nu am primit nici astăzi un răspuns. Consultându-ne cu avocatul, am ajuns la concluzia că terenul ar fi trebuit să se găsească la dispoziția Comisiei locale, având în vedere că asociația avea deja punerea în posesie pe terenul respectiv. S-a deschis un proces la Judecătoria Gurahonț. Conform sentinței civile 362/27.09.2017, instanța obligă Comisia locală să întocmească documentația pentru cele 154 de hectare, în vederea întocmirii titlului de proprietate. Comisia locală, nu se opune practic, spunând că așteaptă ca suprafața să fie pusă la dispoziție de către silvici. Silvicii spun că nu au nicio obligație, pentru că pe ei instanța nu îi obligă la nimic. Așa am ajuns într-un cerc vicios din care instanța nu știe cum să iasă. Considerăm că într-un stat de drept, toată lumea trebuie să respecte hotărârile judecătorești, or, observăm că instituțiile statului o dau la cotit. Rugăm factorii abilitați să își facă datoria și să respecte legea. Dacă nu ni se va face dreptate, vom merge până acolo încât vom organiza un protest în fața Direcției Silvice”, mai spune Gancea.
La rândul său, Ilie Cotocea, secretarul composesoratului, sus­ține că până se va rezolva si­- tuația juridică a terenului, ar fi de dorit ca Direcția Silvică să oprească tăierile din parcelele respective. „A mai rămas foar­te puțină pădure acolo. Statul a tăiat-o, deși noi am avut posesia. Au luat însă numai buștenii, numai lemnele groase, crengile le-au lăsat acolo. S-au grăbit, când au auzit că avem prima sentință”, susține Cotocea.
Deși am dorit să obținem un punct de vedere și din partea reprezentanților Direcției Silvice, aceștia nu au putut fi contactați.
Reprezentanții Primăriei se declară a fi alături de oameni
Pe de altă parte, trebuie spus că reprezentanții Primăriei Hălmăgel au fost mult mai deschiși, susținând că au făcut toate demersurile care trebuiau făcute la Direcția Silvică și că sunt alături de oameni. „Suntem alături de oameni și i-am sprijinit tot timpul. Am făcut demersurile necesare pentru ca suprafața respectivă să fie pusă de către Romsilva la dispoziția Comisiei locale de fond funciar. Așteptă ca acest lucru să se întâmple, pentru ca, mai apoi, să putem face pasul următor. După punerea la dispoziție, vom face procesul verbal de punere în posesie, apoi se vor face măsurătorile în vederea scrierii titlurilor de proprietate. Composesoratul are sentințe judecătorești, așa că trebuie să urmâm pașii legali”, a declarat Mihaela Banci, primarul comunei Hălmăgel.

Recomandările redacției