Ziua mondială a alimentaţiei este sărbătorită, în fiecare an, la data de 16 octombrie.

Potrivit FAO (www.fao.org), sistemele agroalimentare angajează un miliard de oameni la nivel mondial, mai mult decât orice alt sector economic. Mai mult decât atât, modul în care producem, consumăm şi, din păcate, risipim alimente are un impact grav pe planeta noastră, punând presiuni inutile asupra resurselor naturale, asupra mediului şi asupra climei. Producţia de alimente degradează prea des sau distruge habitatele naturale şi contribuie la dispariţia speciilor. O astfel de ineficienţă ne costă miliarde de dolari, arată FAO. În plus, sistemele agroalimentare de astăzi expun inegalităţi profunde şi nedreptăţi în societatea globală. Trei miliarde de oameni nu îşi pot permite diete sănătoase, în timp ce supraponderalitatea şi obezitatea continuă să crească în întreaga lume.

Pandemia COVID-19 a subliniat că este necesară schimbarea urgentă a acestei direcţii. În acest timp fermierii – care se confruntă deja cu variabilitatea climatică şi extremele – îşi vând recoltele şi mai greu, în timp ce creşterea sărăciei împinge un număr mare de rezidenţi ai oraşului să folosească băncile de alimente, iar milioane de oameni necesită ajutor alimentar de urgenţă.

În acest an Ziua mondială a alimentaţiei este marcată printr-un eveniment, desfăşurat la Roma, în 15 octombrie, la care participă lideri globali, ambasadori speciali ai FAO, şefi ai agenţiilor ONU cu sediul la Roma şi alţi vorbitori, care se vor alătura directorului general al FAO, Qu Dongyuto. Reuniunea are ca temă transformarea sistemelor agroalimentare pentru a se asigura că toată lumea, de pretutindeni, are acces la alimente suficiente, accesibile, sigure şi hrănitoare pentru a duce o viaţă activă şi sănătoasă.

* * *

Decizia de a marca Ziua mondială a alimentaţiei la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care s-a desfăşurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979. Data de 16 octombrie reprezintă ziua înfiinţării FAO, în 1945, la Quebec (www.fao.org). Adunarea Generală a ONU a ratificat această decizie la 5 decembrie 1980 şi a cerut guvernelor şi organizaţiilor internaţionale, naţionale şi locale să celebreze în fiecare an Ziua mondială a alimentaţiei, care a fost marcată pentru prima dată în 1981.

Scopul instituirii acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare asupra problemelor alimentare ce pot apărea pe termen lung, de a promova solidaritatea naţională şi internaţională în lupta împotriva foametei, a malnutriţiei şi a sărăciei, de a încuraja o atenţie sporită asupra producţiilor agricole, de a promova un transfer de cunoştinţe dar şi de echipamente către ţările în curs de dezvoltare, mai ales în sprijinul micilor fermieri, de a încuraja cooperarea economică şi tehnică între ţările în curs de dezvoltare în domenii precum agricultură, silvicultură, piscicultură, nutriţie şi dezvoltare rurală.

Ziua mondială a alimentaţiei este marcată în circa 130 de state ale lumii, iar în România a fost instituită, prin Legea nr 47/2016, Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare la aceeaşi dată.

Propunerea legislativă a fost iniţiată de senatorul UNPR Marian Vasiliev, acesta precizând că data propusă coincide cu Ziua mondială a alimentaţiei („World Food Day”), declarată de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, pentru creşterea gradului de conştientizare publică a problemelor privind alimentaţia la nivel mondial şi consolidarea solidarităţii în lupta împotriva foametei, malnutriţiei şi sărăciei (site-ul cdep.ro).

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, „studiile arată că cea mai mare parte a veniturilor cetăţenilor români este utilizată pentru cumpărarea de alimente. În acelaşi timp, România risipeşte în fiecare an, conform rapoartelor UE, o cantitate de 5 milioane de tone de alimente”.

Propunerea legislativă a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, la 3 noiembrie 2015, denumirea iniţială de Ziua naţională a combaterii risipei alimentare fiind amendată şi votată ca Ziua naţională a alimentaţiei şi a combaterii risipei alimentare, pentru a avea aceeaşi conotaţie cu Ziua mondială a alimentaţiei. Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa legislativă la 2 martie 2016, iar la 29 martie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a legii.

Prin Legea nr 47/2016 privind instituirea acestei zile, publicată în Monitorul Oficial al României la 1 aprilie 2016, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice, luând în considerare culoarea galbenă drept culoare specifică a acestei zile. 

Sursa: agerpres.ro 

Recomandările redacției