167 de ani de la nașterea marelui scriitor Ioan Slavici

0
799
Slavici
Muzeul Memorial Ioan Slavici din Șiria

În această perioadă a avut loc aniversarea a 167 de ani de la nașterea marelui scriitor român Ioan Slavici, pasionații de istorie, literatură și muzică au fost invitați la medalionul literar-muzical ,,Ioan Slavici și Mihai Eminescu, doi prieteni născuti sub aceeași constelație”.

Evenimentul cultural de mare avengură, organizat de către Complexul Muzeal Arad în parteneriat cu Primăria Comunei Șiria s-a desfășurat în memoria celor doi mai români s-a desfășurat la Castelul Bohuș din Șiria.

Clădirea care adăpostește muzeul este un castel construit în anul 1838, care a aparținut familiei nobiliare Bohuș. În această clădire s-a semnat, în august 1849, capitularea armatei revoluționare maghiare în fața armatelor imperiale austriece și resețti.

Expoziția permanentă este dedicată scriitorului Ioan Slavici, năascut în Șiria, și compozitorului Emil Monția, născut la Șicula, dar care și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale în comuna Șiria.

Din exponate pot fi amintite: fotocopia extrasului de naștere al scriitorului Ioan Slavici, o notiță a sa, scrisă de mână la vârsta de 10 an, fotocopii după actele de școală, diplomele obținute la absolvirea cursurilor liceale, la Arad și Timișoara, fotografii din perioada studiilor de la Viena și multe alte exponate despre marele scriitor și despre Emil Monția.

 

Emilian Ciorogariu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.