La inițiativa lui Ciprian Urican, fost antrenor secund la UTA în urmă cu un deceniu și deținător al Licenței Pro, unul dintre cei mai cunoscuți metodiști din fotbalul italian a ținut un work-shop la Timi­șoara. Cursurile predate de Massimo Lucchesi au captat interesul a peste 100 de antrenori din Vest, dar și din alte colțuri ale țării, printre aceștia aflându-se și 17 arădeni, plus…Codru Grădinariu, directorul general al „Bătrânei Doamne”.
Lucchesi, angajat al clubului AC Milan pe partea metodologică, a împărtășit din cunoștințele sale dobândite odată cu „disecarea” ședințelor de pregătire gândite de antrenori mari din Europa, precum: Marcelo Lippi, Josep Guardiola, Zdenek Zeman, Luis Enrique, Carlo Ancelotti sau Cesare Prandelli. Au fost în total patru ședințe, două teoretice, dimineața și alte două practice, la baza Centrului de Execelență Timișoara, după-amiază.
Adrian Abrudean, Mircea Aslău, Costel Bogoșel, Sorin Botiș, Marcel Câmpian, Dinu Donca, Ioan Herman, Dinu Maghici, Radu Mărginean, Roland Nagy, Dan Oprescu, Cristian Păcurar, Mihai Petcuț, Vasile Sin, Cristian Todea, Dan Țapoș și Cristian Țigan au avut ocazia să „fure” meserie de la Luchessi, cu mențiunea că – totuși – în România sunt încă greu de aplicat unele metode prezentate luni și marți pe Bega.
„Au fost două şedinţe pline, interesante și mai ales utile în meseria de antrenor. Cu toții tindem spre profesionalism, iar calificarea lui Massimo Lucchesi și cunoștințele împărtășite cu noi prind bine în acest sens. Chestiunile teoretice te ajută cel mai mult, ca și practică e puțin mai greu. Adică această experiență utilă e puțin ieșită din contextul fotbalului românesc. Suntem încă departe de condițiile și infrastructura pe care ar trebui să o ai tu ca și club sau antrenor pentru a pune în aplicare cele spuse ieri și azi de metodicianul din Italia. Dar, una peste alta, fiecare cred că și-a îmbogățit bagajul de cunoștințe despre fotbalul cu adevărat profesionist”, ne-a mărturisit Roland Nagy, antrenorul celor două promovări consecutive ale UTA-ei și cel care a dus echipa fanion la 180 de minute de Liga 1.

Recomandările redacției