Ziua mondială pentru siguranţa pacientului este marcată la 17 septembrie. Aceasta a fost instituită de cea de-a 72-a Adunare Mondială a Sănătăţii în mai 2019, pentru a facilita dezvoltarea politicilor şi practicilor privind siguranţa pacienţilor în toate statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi pentru a acţiona în vederea îmbunătăţirii siguranţei acestora, potrivit https://www.who.int/patientsafety/en/.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a lansat, în octombrie 2004, programul WHO Patient Safety privind siguranţa pacientului, ca răspuns la o rezoluţie a Adunării Mondiale a Sănătăţii din 2002, care solicita Organizaţiei şi statelor membre să acorde atenţie maximă acestei probleme. Programul şi-a propus să coordoneze, să difuzeze şi să accelereze îmbunătăţirea siguranţei pacienţilor în întreaga lume.

În ultimul său raport, OMS menţiona că evenimentele adverse asociate asistenţei medicale reprezintă o problemă de sănătate publică la nivel mondial. Anual, se înregistrează circa 134 milioane de prejudicii evitabile aduse pacienţilor în cursul asistenţei medicale oferite în cadrul spitalelor şi sunt afectaţi 4 din 10 pacienţi trataţi în cabinetele medicilor de familie şi în ambulatorii, determinând circa 2,6 milioane de decese. Toate aceste evenimente nedorite cresc costurile serviciilor de sănătate cu peste 15%, potrivit https://anmcs.gov.ro/.

Ziua mondială a siguranţei pacienţilor a fost marcată, în 2020, în contextul pandemiei de coronavirus, având ca temă „Siguranţa lucrătorilor din domeniul sănătăţii: o prioritate pentru siguranţa pacienţilor”. Aceasta sublinia necesitatea unui mediu de lucru sigur pentru lucrătorii din domeniul sănătăţii, ca o condiţie prealabilă pentru asigurarea siguranţei pacienţilor, potrivit https://www.who.int/patientsafety/en/.

Pandemia COVID-19 a dezvăluit mari provocări cu care se confruntă lucrătorii din domeniul sănătăţii la nivel global – risc crescut de infecţii asociate asistenţei medicale, violenţă, accidente, stigmatizare, boală şi deces. În plus, lucrul în medii stresante exacerbează riscurile la adresa sănătăţii fizice şi mintale şi a siguranţei lucrătorilor din domeniul sănătăţii, făcându-i mai predispuşi la erori care ar putea duce la vătămarea pacienţilor. Astfel, OMS a făcut apel la acţiuni urgente şi durabile din partea tuturor părţilor interesate să recunoască şi să investească în siguranţa lucrătorilor din domeniul sănătăţii, ca o prioritate pentru siguranţa pacientului, cum arată sursa amintită.

În 2020, Guvernul României s-a alăturat instituţiilor naţionale şi internaţionale care doresc să evidenţieze importanţa siguranţei pacientului şi a solidarităţii, implicării şi acţiunii în scopul îmbunătăţirii calităţii serviciilor medicale, astfel că Palatul Victoria a fost iluminat în portocaliu, culoare aleasă de Organizaţia Mondială a Sănătăţii drept simbol al evenimentelor prin care se marchează această zi.

Recomandările redacției