Ziua Europeană de Luptă Împotriva Traficului de Persoane se marchează astăzi, 18 octombrie, în întreaga lume.
Conform datelor Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, în anul 2020, la nivel național au fost înregistrate 255 de victime ale traficului de persoane, copii. Dintre acestea 49 sunt băieți, iar 206 fete.
 ANDPDCA și Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) au, conform atribuțiilor legale, un rol după recuperarea victimelor minore, prin furnizarea de servicii specializate.
 În mod particular, pentru copiii din sistemul de protecție, DGASPC-urile și ANDPDCA se pot implica în acțiuni de prevenire a riscurilor asociate traficului de persoane.
 De aceea, la nivelul ANDPDCA, în parteneriat cu Asociația eLiberare și Ambasada Marii Britanii la București a fost implementat Programul de Formare în domeniul traficului de persoane și al impactului traumei în asistența victimelor, cu specialiștii din cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC), la nivel național.
 Peste 300 de specialiști, care intervin direct în cazurile de trafic, din perspectiva serviciilor acordate victimelor minore au beneficiat deja de formare în aspecte cheie ce țin de identificare, referire și asistența acordată victimelor.
În curând, va fi lansată o nouă rundă de sesiuni de formare a personalului din cadrul DGASPC care lucrează direct cu victimele minore ale traficului de persoane, în parteneriat cu Asociația eLiberare.
Aproape 500 de specialiști vor participa la aceste noi sesiuni.
De asemenea, conducerea ANDPDCA a avut recent o întâlnire cu reprezentații Ambasadei Marii Britanii la București, care și-au exprimat disponibilitatea în a oferi sprijin în instruirea angajaților din domeniul social.

Recomandările redacției