Ziua mondială de monitorizare a apei (World Water Monitoring Day) marcată, anual, la 18 septembrie, potrivit www.worldwatermonitoringday.org. reprezintă o iniţiativă globală menită să determine oamenii din întreaga lume să testeze calitatea apei locale şi să încurajeze acţiunile de protejare a apei.

Element indispensabil vieţii – orice formă de viaţă cunoscută având nevoie de aceasta pentru a exista, apa este, totodată, un „solvent universal” ce colectează elemente din mediul înconjurător, pe care apoi le transportă direct în casele şi în corpurile noastre. Ziua mondială de monitorizare a apei ne aminteşte că este vremea să verificăm calitatea apei, prin acţiuni simple precum testarea calităţii apei la nivel local, schimbul de date pe plan internaţional şi luarea de măsuri pentru protejarea resurselor de apă.

Ea a fost instituită pentru a încuraja şi a educa oamenii cu privire la modul în care pot monitoriza componentele apei din zona în care locuiesc, notează site-ul www.daysoftheyear.com. Poluarea apei este o problemă serioasă, iar cu fiecare an care trece este tot mai important să învăţăm cum să o identificăm, dar şi să o prevenim.

A fost iniţiată în anul 2003, de America’s Clean Water Foundation, cu intenţia de a fi un program adresat oamenilor de pe tot globul cu scopul de a-i sensibiliza cu privire la problemele legate de poluarea apei şi pentru a-i determina să testeze apele locale.

Această zi a fost marcată, la început, o lună mai târziu, la 18 octombrie – aniversarea adoptării, în 1972, în SUA, a Legii Apei Curate (Clean Water Act), în baza căreia a început refacerea şi protejarea resurselor de apă ale ţării, potrivit www.daysoftheyear.com. Dar, pentru a facilita participarea şi în acele părţi ale lumii unde temperaturile ajung la punctul de îngheţ la acel moment, în 2007 data a fost schimbată cu 18 septembrie.

EarthEcho Water Challenge, fostul World Water Monitoring Challenge, este un program al EarthEcho International, care se desfăşoară anual începând cu 22 martie – când se marchează Ziua mondială a apei (ONU), până în decembrie, potrivit www.monitorwater.org. Programul doreşte să stimuleze implicarea publică în acţiunea de protejare a resurselor de apă ale planetei şi să determine cetăţenii să monitorizeze calitatea corpurilor de apă locale.

EarthEcho International este o organizaţie nonprofit întemeiată pe convingerea că tinerii au puterea de a schimba planeta. Fondată de fraţii Philippe şi Alexandra Cousteau în onoarea tatălui lor, Philippe Cousteau Sr., fiul legendarului explorator Jacques Yves Cousteau, organizaţia are misiunea de a inspira tinerii din întreaga lume să acţioneze acum pentru un viitor durabil.

Sursa: agerpres.ro 

Recomandările redacției