200 de milioane de euro, deturnaţi în cinci ani în serviciile medicale braziliene

0
308

Primării, guverne ale statelor federale, organisme publice şi private braziliene au deturnat în cinci ani circa 500 de reali (200 milioane de euro) din fondurile Sistemului Unic al Sănătăţii (SUS, public), a informat duminică cotidianul Folha de Sao Paulo.

Aceşti bani, pe care Ministerul brazilian al Sănătăţii încearcă în prezent să-i recupereze, corespund fraudelor depistate în 1.339 audituri realizate din 2008 până în 2012 de echipe ale Departamentului Naţional al Auditurilor din cadrul SUS şi analizate pe rând de cotidian.

Ministerul Sănătăţii estimează că în realitate deturnările sunt fără îndoială mult mai importante întrucât anchete complementare sunt în curs.

Pentru a umfla conturile SUS, unii gestionari falsificau registrele spitalelor publice şi inserau în evidenţele lor contabile angajamente ‘invizibile’, afirmă ziarul, citat de AFP.

La Nossa Senhora des Remedios, un oraş în vestul statului Puaui (nord-est) 20 de angajaţi figurau în echipele Programului pentru Sănătatea Familiei, dar 15 nu au lucrat niciodată.

Tot în Piaui, unul dintre statele cele mai sărace ale Braziliei, într-o singură zi, un pacient a reuşit să beneficieze de 201 consultaţii într-o clinică a oraşului Agua Branca.

Una dintre fraudele cele mai frecvente este deturnarea operată când o sumă de bani destinată unui sector specific al Sănătăţii este transferată spre alt sector, explică Folha.

Dacă se adaugă cazuri de echipamente care au fost donate şi au dispărut, facturi nejustificate, probleme în apelurile de oferte, între altele.

Cea mai mare parte a neregulilor au fost comise de primării (73 % din sumă) şi de state (15 %).

Bugetul Ministerului Sănătăţii în 2012 a fost de 92 de miliarde de reali (40 de miliarde de euro), subliniază cotidianul.

Cu cele 200 de milioane deturnate s-ar fi putut construi, de pildă, 227 de noi unităţi de îngrijire (UPAs) sau 1.228 noi Unităţi de îngrijire de bază (UBS), a calculat cotidianul.

 

 

(AS – editor: Lilia Traci)

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.