Ziua naţională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri este marcată la data de 21 aprilie, în scopul informării şi conştientizării cetăţenilor şi a autorităţilor publice cu privire la efectele grave generate de acest fenomen.

Instituită prin Legea nr. 100 din 8 mai 2019, propunerea legislativă a fost semnată de către un grup de parlamentari din mai multe partide politice uniţi în lupta împotriva acestui fenomen negativ, la propunerea Asociaţiei pentru Combaterea Traficului Ilicit „Viitorul” (ACTIV), potrivit https://asociatiaactiv.ro/

Iniţiatorii proiectului legislativ pentru instituirea acestei zile susţineau, în expunerea de motive, publicată pe site-ul www.cdep.ro, că, în România, traficul ilicit se manifestă printr-o incidenţă crescută a contrabandei şi a traficului cu produse contrafăcute. „Acestea prejudiciază bugetul statului de încasări consistente, creând dezechilibre în economie prin competiţie inegală între agenţii economici plătitori de taxe şi impozite şi reţelele de criminalitate organizată. Prin evenimentele ce pot fi organizate marcând această zi, se doreşte stimularea interacţiunii, comunicării dintre reprezentanţii administraţiei publice, agenţii economici, societatea civilă şi consumatori, fapt ce poate contribui la o mai bună înţelegere a problemelor existente şi conturarea unor soluţii concrete”, apreciau iniţiatorii în expunerea de motive. Totodată, aceştia precizau că, în sensul propunerii de la acea dată, „traficul ilicit de mărfuri reprezintă orice practică sau comportament, realizate prin încălcarea legii, legate de producerea, transportul, distribuţia, comercializarea şi posesia de mărfuri.”

Declararea prin lege a acestei zile a fost susţinută de asociaţia ACTIV, primul ONG care s-a implicat în combaterea contrabandei şi a traficului cu produse contrafăcute. Înfiinţată în 2017, aceasta are drept scop promovarea, sprijinirea, realizarea şi coordonarea de activităţi care să contribuie la conştientizarea publicului şi a autorităţilor cu privire la efectele negative ale acestui fenomen, potrivit https://asociatiaactiv.ro/

Un studiu iniţiat de ACTIV şi realizat de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES), în 2018, arată că mediul economic din ţara noastră este puternic afectat de traficul ilicit de mărfuri. Intitulat „Percepţia retailului tradiţional asupra traficului ilicit de mărfuri din România”, studiul arată că achiziţionarea de produse provenite din surse ilicite prezintă pe de o parte un risc major pentru sănătatea populaţiei, dar şi un impact direct în diminuarea vânzărilor din retailul tradiţional. Această realitate i-a determinat pe 9 din 10 mici retaileri să afirme că produsele de contrabandă le afectează afacerea într-un mod negativ. Cercetarea sociologică a fost efectuată pe un eşantion de peste 700 de subiecţi, reprezentanţi ai agenţilor economici. Dintre aceştia, 55% au fost de părere că vânzările de mărfuri de contrabandă sau contrafăcute au contribuit la încetarea activităţii unor comercianţi, iar 2 din 10 retaileri au declarat că cifra lor de afaceri ar fi dublă, dacă nu ar exista fenomenul traficului ilicit.

În 2020, un nou studiu IRES, realizat la comanda ACTIV cu prilejul Zilei naţionale a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri, arată că ţigaretele (38%) reprezintă principalul produs de contrabandă din România, iar în privinţa produselor contrafăcute, clasamentul este dominat de articolele vestimentare şi încălţăminte (34%), urmate de produsele alimentare, articolele cosmetice şi de igienă, electronicele, produsele alcoolice, piesele auto şi medicamente. Studiul mai arată că unu din trei români declară că ar cumpăra produse de contrabandă. Aceeaşi cercetare arată că produsele de contrabandă şi contrafăcute se vând îndeosebi în pieţe, peste 60% dintre românii chestionaţi menţionând că au observat astfel de tranzacţii ilegale, dar şi în mediu online – 38% dintre menţiuni.

În contextul pandemiei de COVI-19, în intervalul martie-aprilie 2020, autorităţile române au capturat peste 10 milioane de ţigarete de contrabandă, iar la nivelului 2019 statul român a pierdut circa 600 de milioane de euro din cauza contrabandei cu ţigări, bani neîncasaţi din accize şi taxe, arată datele „StopContrabanda.ro”, unicul centralizator în timp real privind situaţia capturilor de ţigarete din România.

Traficul ilicit de mărfuri creează o competiţie inegală între jucătorii corecţi, plătitori de taxe şi salarii, şi reţelele de criminalitate organizată care prosperă în detrimentul statului român, acesta pierzând anual peste două miliarde de euro ca efect al contrafacerii şi contrabandei.

Potrivit actului normativ de instituire, Ziua naţională a luptei împotriva traficului ilicit de mărfuri poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, de societatea civilă, de persoane fizice şi juridice, prin organizarea sau participarea la programe şi manifestări educative, de voluntariat, cu caracter social sau ştiinţific, consacrate informării şi conştientizării acestui fenomen.

Sursa: https://www.agerpres.ro/

Recomandările redacției