23 august – Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia

0
215

Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia a fost instituită prin Rezoluţia ONU 29/C/40 şi se marchează în fiecare an, începând din 1998, la 23 august, potrivit site-ului www.unesco.org.

Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia a fost instituită de UNESCO, în cadrul celei de-a 29-a sesiuni a Conferinţei Generale, de la Paris, din noiembrie 1997. S-a ales data de 23 august, pentru că în noaptea de 22 spre 23 august 1791, în Santo Domingo, a avut loc insurecţia care a condus la eliminarea comerţului transatlantic cu sclavi. În plus, această dată aduce un omagiu rezistenţei istorice care a condus la crearea primului stat independent al negrilor, Republica Haiti.

Având scopul de a înscrie tragedia comerţului cu sclavi în memoria statelor, Rezoluţia ONU invită ţările membre să mobilizeze ansamblul comunităţilor educative, ştiinţifice, artistice şi culturale, precum şi tineretul şi societatea civilă.

În mesajul său din 2020, transmis cu ocazia Zilei internaţionale de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia, directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, a declarat: „Comerţul cu sclavi este produsul unei viziuni rasiste asupra lumii. Stabilit ca sistem de gândire, această perspectivă a stat la baza practicilor politice, economice şi sociale profund nedrepte recunoscute astăzi drept crime împotriva umanităţii. Proiectul Slave Route îşi propune să deconstruiască mecanismele retorice şi pseudo-ştiinţifice care au servit la justificarea sistemului de sclavie. Această abordare raţională pune bazele unei reconcilieri a memoriei şi a luptei împotriva tuturor formelor moderne de servitute şi discriminare”.

Ignorarea sau ascunderea unor evenimente istorice majore constituie un obstacol în calea înţelegerii reciproce, a reconcilierii şi a cooperării între popoare, menţionează UNESCO pe pagina sa dedicată evenimentului, www.unesco.org. UNESCO a decis, prin urmare, să aducă în atenţie subiectul comerţului cu sclavi şi sclavia, care au afectat toate continentele şi au provocat mari frământări ce au modelat societăţile moderne. Această zi comemorativă este un prilej de a aprofunda reflecţia asupra consecinţelor contemporane ale acestei tragedii. Este, de asemenea, un prilej de a atrage atenţia asupra tuturor formelor moderne de sclavie şi de exploatare precum rasismul, discriminarea rasială şi intoleranţa.

Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi abolirea acestuia a fost sărbătorită pentru prima dată într-o serie de ţări precum Haiti (23 august 1998) sau Senegal (23 august 1999). Au fost organizate şi evenimente culturale şi dezbateri.

În 1994 a fost lansat, în Ouidah (Benin), proiectul cultural „Slave Route Project” având trei obiective: să contribuie la o mai bună înţelegere a cauzelor care au condus la diverse forme de exploatare, a problemelor şi consecinţelor practicării sclaviei în lume (Africa, Europa, America, Caraibe, Oceanul Indian, Orientul Mijlociu şi Asia); să evidenţieze transformările globale şi interacţiunile culturale care au rezultat din acest fenomen; să contribuie la formarea unei culturi a păcii prin promovarea reflecţiei asupra pluralismului cultural şi a dialogului intercultural.

În 2001, Muzeul Textilelor Printate Mulhouse din Franţa a găzduit un atelier pentru ţesături numite „Indiennes de Traite” (un tip de calico) care a servit drept monedă pentru schimbul de sclavi în secolele XVII şi XVIII, mai scrie https://en.unesco.org/.

ONU a inaugurat, la 25 martie 2015, la sediul din New York, monumentul „Ark of Return” („Arcul întoarcerii”), dedicat memoriei victimelor sclaviei şi comerţului transatlantic cu sclavi.

Alături de Ziua internaţională de comemorare a comerţului cu sclavi şi a abolirii acestuia, se mai sărbătoreşte, la 25 martie, şi Ziua internaţională a comemorării victimelor sclaviei şi comerţului transatlantic cu sclavi, proclamată de ONU, la 17 decembrie 2007, prin Rezoluţia A/RES/62/122.

Sursa: agerpres.ro 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.