În fiecare an, în 25 octombrie, sărbătorim ziua Armatei române și, totodată, ziua Regelui Mihai, cel care a trecut pragul acestei lumi pe 5 decembrie 2017.

Data de 25 octombrie semnifică eliberarea deplină a teritoriului national de sub ocupația trupelor horthyste ale Ungariei. Ultima palmă de pământ eliberată fiind Carei – Satu Mare.

Soarta României Mari avea să fie pecetluită  în urma infamei alianțe dintre Adolf Hitler și Iosif Vissarionovici Stalin care prin pactul Ribbentrop – Molotov împărțeau Europa între ei, în ceea ce Timothy Snyder a numit sfâșietor de precis „tărâmul morții”, conform dcnews.

După  cedarea Basarabiei și Bucovinei de Nord, România primea o nouă lovitură  pe 30 august 1940 când prin „Arbitrajul de la Viena”, în fapt, „Dictatul de la Viena”, Transilvania de Nord a intrat sub ocupație maghiară.

Actul curajos al Regelui Mihai și al „opoziției unite” de la 23 august 1944 prin care Regele a preluat comanda țării, a întors armele împotriva Germaniei naziste deja înfrânte și s-a alăturat Aliaților, a reprezentat și începerea eliberării Transilvaniei de Nord.

Comandantul Armatei a 4-a generalul Gheorghe Avramescu a fost cel care a eliberat ultima palmă de pământ românească de sub ocupația trupelor horthyste. Generalul Avramescu a dorit să-i facă un cadou Regelui Mihai care pe 25 octombrie 1944 împlinea 23 de ani. Astfel generalul a condus bătălia de la Carei și eliberarea deplină pe data de 25 octombrie.

Eliberarea s-a obţinut prin lupta eroică a peste 525.000 de militari angajaţi nemijlocit în luptă, între 23 august şi 25 octombrie 1944. Dintre aceştia au fost ucişi sau răniţi circa 58.000. Ziua Armatei nu este doar un moment de sărbătoare ci și de comemorare, lucru pe care nu ar trebui să-l uităm.

Ziua Armatei României a fost instituită prin Decretul nr. 381 din 1 octombrie 1959, abia după retragerea Armatei Roșii din România (1958) și desovietizarea începută de Gheorghe Gheorghiu Dej.

Ironia istoriei face ca Regele Mihai să fie indirect sărbătorit timp de decenii de regimul comunist, în ciuda îndepărtării forțate prin abdicarea impusă la 30 decembrie 1947 și a masivei acțiuni de propagandă anti-monarhică a cărei tentacule mai înveninează și azi societatea, la aproape 29 de ani de la căderea regimului.

Așadar Ziua Armatei României este strâns legată de Regele Mihai.

„Fiţi demni de sacrificiile înaintaşilor voştri şi de încrederea pe care această ţară v-a acordat-o. Faceţi cinste numelui şi istoriei poporului român.  Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, mesaj adresat Armatei Române de către Regelui Mihai, comandant suprem al forțelor armatei și ultimul mareșal al Armatei României.

 

 

Recomandările redacției