„Ana are mere.” A fost, din câte îmi amintesc, prima propoziție pe care am învățat s-o citesc la școală. Se întâmpla la mijlocul anilor ‘80, pe când eram în clasa I. Cu timpul am învățat apoi să citesc că merele pot să fie de diferite soiuri și mărimi, că pot fi galbene, roșii sau verzi și așa mai departe.
Privind acum retrospectiv la ceea ce s-a întâmplat în interiorul PSD săptămâna trecută, îmi vine să spun că dacă „Ana are mere”, Mihai (Tudose) are… cu ce. Bineînțeles, și în acest caz lucrurile sunt nuanțate.
Văzând că este „atenționat prietenește” de liderul partidului, Liviu Dragnea, prin intermediul unui sondaj de opinie, în care Guvernul pare să se fi prăbușit de-a dreptul în încredere românilor, premierul a contraatacat rapid și l-a provocat pe Daddy, Pablito sau Liviu Dragnea, cum mai este el cunoscut în România, la o discuție bărbătească, cu cuțitele pe masă, cum făcea probabil și celebrul Terente de la Brăila, când avea de rezolvat vreo dispută. Iar miza a fost una importantă, eliminarea din Guvern a lui Sevil Shaidehh, care pentru Dragnea era ochii, urechile și mâna dreaptă, persoana prin intermediul căreia erau fidelizați toți baronii roșii, prin alocările de fonduri de la Ministerul Dezvoltării. Pretextul nu a fost greu de găsit. Sevil Shaidehh este cercetată în dosarul Belina, în care principalul vizat este nimeni altul decât președintele PSD și al Camerei Deputaților. Având în vedere că în dosar apare și numele Rovanei Plumb, un vechi politician PSD, a trebuit sacrificată și aceasta, dar părerea mea este că s-a ajuns aici doar pentru că omul lui Dragnea trebuia să plece din Guvern cu orice preț. Despre Răzvan Cuc, cel de-al treilea demisionar, nu pot să spun mare lucru, pentru simplul motiv că nu s-a remarcat cu nimic la conducerea Ministerului Transporturilor. A, era să uit, Cuc a fost totuși remarcat de însuși Daddy Dragnea,  care l-a elogiat pentru meritele în muncă, când i-a anunțat demisia.
După cum vă spuneam, Tudose a obținut ceea ce și-a dorit din partea PSD, adică demisiile celor trei, însă nu a fost o luptă ușoară. Pentru a le arăta adversarilor din partid că nu glumește, a amenințat cu demisia. Or, dacă s-ar fi ajuns la demisia premierului, partidul ar fi putut pierde foarte ușor guvernarea și pe cale de consecință toate pârghiile pe care le are pentru a-și satisface oamenii de la centru și din teritoriu. Anumite surse susțin că Mihai Tudose ar fi cel puțin locotenent-colonel SRI, lucru speculat din plin de propaganda lui Dragnea, care aruncă pe piață tot felul de scenarii cu privire la faptul că remanierea pe care și-a dorit-o prim-ministrul a fost de fapt solicitată de „statul paralel” cu care se luptă social-democrații pe viață și pe moarte în numele românilor, români care, în treacăt fie spus, nu mai știu ce să facă, numai să o vadă pe Kovesi plecată din fruntea DNA și eventual trimisă la pușcărie. Aiurea. De parcă nană Floare și nea Ion nu mai pot de soarta procurorului șef al DNA. Eventual ei sunt interesați de soarta primarului, a președintelui Consiliului Județean, a șefului de post, adică de soarta celor care pot să le influențeze efectiv existența. Dar asta e o altă discuție. Întorcându-ne la premierul Mihai Tudose, trebuie să spunem că acesta a reușit să-l facă pe Dragnea să înghită broasca, însă s-ar putea să se trezească în Guvern, dacă președintele Iohannis nu va reacționa, cu un personaj controversat, Paul Stănescu, despre care presa scrie că ar avea infinit mai multe bube decât Sevil Shaidehh. Una peste alta, prin modul în care s-a poziționat față de Dragnea, ca politician, Tudose a făcut o figură frumoasă. Nu-i mai rămâne decât să facă o figură frumoasă și ca prim-ministru.

Recomandările redacției