56 cazuri de meningite cauzate de infecţia cu virusul West Nile s-au înregistrat din mai până acum, existând şase decese, precizează Ministerul Sănătăţii. Trei dintre decese s-au înregistrat în Bucureşti şi câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi şi Covasna.

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 şi până în prezent au fost înregistrate 56 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind înregistrate 6 decese. Cazurile sunt din: Dolj 12, Iaşi10, Bucureşti 8, Olt şi Teleorman câte 4, Galaţi şi Ilfov câte 3, Brăila şi Giurgiu câte 2, Bacău, Tulcea, Bihor, Botoşani, Vrancea, Covasna, Mehedinţi şi Satu Mare câte 1 caz. Cele şase decese au survenit la pacienţi care prezentau co-morbidităţi, arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

În fiecare an, în această perioadă se înregistrează o creştere a numărului de cazuri de infecţie cu virus West Nile, care din păcate, în unele cazuri se soldează cu deces, mai ales la pacienţii cu co-morbidităţi. Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infecţiei cu virus West Nile.

Infecţia cu West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţântar. Circa 80% din persoanele infectate nu prezintă simptome, însă în cazul în care identificaţi semnele şi simptomele de mai jos, specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii vă recomandă să vă prezentaţi la cel mai apropiat cabinet medical: febră, durere de cap intensă, dureri musculare, vărsături, erupţii cutanate, susţine Ministerul Sănătăţii. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific.

Recomandările redacției