Reprezentanții Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă (AJOFM) promovează atestarea intreprinderilor sociale. Acestea din urmă se pot certifica gratuit prin AJOFM.

Luna mai este luna promovării economiei sociale, fiind dedicată organizării diferitelor evenimente sau acţiuni de mediatizare a domeniului economiei sociale, având drept scop dezvoltarea locală şi cetăţenia activă, cooperarea şi solidaritatea socială.

„Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție sunt gratuite și se realizează de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene, respectiv Agenția Judetean pentru Ocuparea Forței de Muncă Arad. Acest sector, reglementat de Legea 219/2015, privind economia socială are ca obiective creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării, prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu, pentru integrare treptată pe piaţa muncii în economia reală, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social“, a susținut Marinel Henteș, directorul Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Arad.

Astfel, pentru îndeplinirea măsurilor de economie socială se desfășoară activități de prestarea de servicii sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia. De asemenea, se promovează cu prioritate, activități care pot genera și asigura locuri de muncă,  pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil și se dezvoltă programe de formare profesională, dedicate dedicate persoanelor din grupul vulnerabil. Nu în ultimul rând se pune accent pe dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor care își găsesc cu greu un serviciu.

Pentru o mai bună întelegere a economiei sociale și a procedurilor de atestare și certificare a întreprinderilor sociale/ întreprinderilor sociale de inserție pot fi accesate link-urile:  https://www.anofm.ro/index.html?agentie=ANOFM&categ=4&subcateg=6&page=0 și http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/economia-sociala.  În plus, arădenii interesați se pot adresa direct reprezentanților agenției de șomaj, pentru detalii.

Recomandările redacției