În doar câteva zile de când conducerea CJA anunțat că, la Spitalul Județean se fac intervenții pe cord, gratuit, mai mulți arădeni au beneficiat de acestea. În urmă cu câteva zile, în cotidianul nostru anunțam că, pentru prima dată, arădenii cu probleme cardiace vor putea beneficia de operații gratuite.

Așadar, un număr de 16 pacienți din județul Arad au fost tratați deja la Laboratorul de Cardiologie Intervențională, în primele patru zile de funcționare a acestuia, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Este vorba de pacienți cu afecțiuni cardio-vasculare, de genul celor tratate până acum doar în sistem privat sau, cel mai aproape de Arad, la Timișoara sau în Ungaria. Intervențiile se realizează gratuit, în condițiile în care, în sistemul privat o angioplastie costă aprox. 13.000 de lei.

În cadrul unei acțiuni în teren, Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad, a anunțat împreună cu reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, manager Carmen Lucuța și directorul medical Mircea Onel, investițiile realizate în cadrul Laboratorului de Cardiologie Intervențională, recent înființat în cadrul spitalului.

Fonduri pentru cardiologie

Începând de săptămăna trecută, intervențiile cardiovasculare (n.a angioplastia cu implant de stent, coronariană sau periferică) sunt disponibile pentru toți arădenii, indiferent de situația lor financiară.

,,Investim în secția de cardiologie fiindcă ne-am propus să intervenim cu prioritate în cele mai vulnerabile domenii ale sănătății la nivelul județului Arad. În prezent această secție este printre primele cinci cele mai moderne din România, în cadrul căreia se realizează, în premieră, la Arad, angioplastii care salvează viața pacienților cardiaci. Spitalul Județean a preluat aparatura clinicii Cardiolife, Consiliul Județean aduce o finanțare de un milion de euro pentru această secție și am cumpărat cu 1,2 milioane lei materiale medicale pentru angioplastii. Am putut realiza aceste achiziții pentru că am recuperat din fonduri europene o parte din banii investiți în Spitalul Județean. Această investiție a fost precedată de cumpărarea cu 432.000 lei a unui ecograf Doppler performant pentru secția de cardiologie, unul dintre cele mai performante din România. Investim și în Ambulatorul secției de cardiologie unde vom cumpăra încă un angiograf, pentru care aplicăm încă un proiect pe Programul Operațional Regional, pe fonduri europene, și ca care se va interveni doar pe arterele periferice. La sfârșitul acestei luni, în sedința Consiliului Județean Arad vom aloca încă 270 000 lei pentru achiziționarea unei stații de monitorizare a pacienților internați în compartimentul de cardiologie intervențională. În al treilea pas al sistemului de sănătate publică amenajăm un nou spital de oncologie cu finanțare prin Programul Național de Dezvoltare Locală. Consiliul Județean intervine astfel cu prioritate în domeniile cele mai sensibile, dar care reprezintă principala cauză de mortalitate și morbiditate în județul Arad. Evident că pe lângă aceste domenii continuăm să investim în toate secțiile Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad. Dacă anul trecut vă spuneam că am cumpărat în medie un aparat modern în fiecare săptămână pentru spital, sper ca la finalul acestui an să avem un bilanț chiar mai bun decât cel precedent”, a declarat Iustin Cionca.

Program național de finanțare, în viitor

Laboratorul de cardiologie intervențională din cadrul Spitalului Județean Arad este dotat cu aparatură performantă. „Executăm intervenții care, valoric, oscilează între 2000 și 30.000 de lei și sunt suportate în acest moment, de Consiliul Județean Arad. În momentul în care vom avea deja un istoric al intervențiilor, putem fi cuprinși și într-un program național de finanțare”, a spus dr. Cristian Dina, medic cardiolog

De asemenea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Carmen Lucuța a subliniat că: „dezvoltarea secției de Cardiologie face parte din strategia sa managerială și va continua și în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât patologia cardiovasculară reprezintă 55-60% din morbiditatea și mortalitatea generală în județul Arad“.

Intervențiile medicale care se execută în cadrul Laboratorului de Cardiologie Intervențională sunt angiografia cu implant de stent, coronariană ori periferică.  

Recomandările redacției