Unele obiective din județ ar putea fi ridicate la adevăratul potențial, dacă ar fi reabilitate și puse în valoare.

Este cazul Muzeului orașului Lipova, ce ar urma să fie restaurat cu bani de la Consiliul Județean (CJA). Muzeul nu va fi reabilitat prin fondurile primăriei orașului, acesta fiind dat în administrarea Complexului Muzeal, instituție subordonată CJA. Proiectul – despre care cei de la CJA spun că va salva muzeul este deja în faza documentațiilor tehnico-economice. Reprezentanții administrației au planuri mari cu acest obiectiv, iar investiția a fost estimată la peste 9,5 milioane de lei.

Muzeul Lipovei a ajuns să fie degradat,  atât în structură, cât și la nivel de finisaje, lucrările de consolidare și restaurare fiind strict necesare. Mai mult există și risc de incendiu, iar clădirea nu deţine autorizaţie de funcţionare de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.

“Vasile Goldiş” Arad. „Trebuie să se realizeze intervenţiile de restaurare pentru a se asigura păstrarea integrităţii structurale şi îmbunătăţirea calităţii spaţiului. Este necesară restaurarea faţadelor exterioare şi interioare, acestea prezintă zone de tencuială decapată. La nivelul demisolului sunt prezente infiltraţii de apă de capilaritate ce trebuiesc tratate. Sunt zone la nivelul învelitorii ce necesită reparaţii de urgenţă pentru prevenirea deteriorării interioarelor. Instalaţiile electrice de iluminat, priză, supraveghere şi alarmă trebuiesc schimbate în totalitate pentru a asigura cerinţele de calitate în exploatare. Instalaţiile sanitare trebuiesc modificate, inclusiv branşamentul la reţeaua de apă şi racordul la sistemul de canalizare al oraşului Lipova. Asigurarea agentului termic în prezent este realizată prin centrala pe gaz cuplată la butelia amplasată în curtea interioară şi prin sobe ceramice – un factor de risc al apariţiei incendiilor“, susțin cei de la Consiliul Județean.

Planuri mari

La nivel structural există o fisură între clădirea realizată în anul 1836 de familia Missits şi extinderea din anul 1927 făcută de Sever Bocu. „Este necesară consolidarea de urgenţă a extinderii, aceasta fiind zona din clădire cu cele mai multe deteriorări la nivelul structurii. Prin reparaţiile capitale propuse în proiectul de restaurare se vor asigura condiţiile impuse de legislaţia în vigoare pentru clădirile monument istoric (…)“, se arată într-un proiect de hotărâre al CJA.

Poiectul urmăreşte restaurarea şi aducerea la normele şi standardele europene a Muzeului Orăşenesc Lipova, salvarea unei clădiri a oraşului cu o mare valoare istorică şi arhitecturală. „Prin propunerile de amenajare, se va asigura un tip de muzeu complex. Pe lângă exponatele de artă se vor amenaja expoziţii istorice conexe clădirii, dar şi evenimente ce vor angrena locuitorii oraşului şi împrejurimii  în activităţi culturale şi educaţionale. Scopul restaurării muzeului este ca acesta să devină un punct de interes cultural şi educaţional pentru oraşul Lipova, dar şi un loc de interes turistic“, mai susțin reprezentanți ai Consiliului Județean.

Proiectul de hotărâre ce se referă la indicatorii și valoarea investiției intră la vot în ședința Consiliului Județean de săptămâna aceasta.

 

Recomandările redacției