Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este de părere că Ludovic Orban nu va demisiona, refuzând să fie un simplu soldățel de plumb al lui Iohannis. Mai mult, Băsescu îl critică pe Iohannis, spunând
de-a dreptul că vorbește prostii, că ar fi o aiureală să provoace anticipate, dărâmând un guvern agreat de către curțile europene, care îl laudă că a reușit să doboare monstrul PSD. Pe deasupra, mai bagă și Ciolacu, președintele PSD, bățul prin gard, spund că garantează că, în cazul unor alegeri parlamentare anticipate, Ludovic Orban nu va mai fi în niciun caz premier. Se știe că exact de acest lucru se teme și Orban, dar nu știu dacă va avea curajul să îl înfrunte pe Iohannis, căruia, până acum, i-a respectat cu sfin­țenie ordinele. Semne, e drept, destul de firave, că soldățelul de plumb a prins viață, sunt. Mai întâi, nu știu dacă la inițiativa lui sau nu, Iohannis nu mai conduce ședințele de guvern, dând dispoziții miniștrilor, ca un adevărat premier. Apoi, deși a declarat că, împreună cu Iohannis, a decis organizarea de alegeri anticipate, Orban nu a spus prin ce mijloace vor fi acestea provocate, iar când a fost întrebat dacă va demisiona sau nu, a răspuns în doi peri, adăugând că vor fi anticipate în măsura posibilităților.
Ce s-o fi întâmplat de a prins soldățelul de plumb viață? După părerea mea, Ludovicul a primit, pe căi lăturalnice, încurajări din partea Sistemului, care i-a promis că nesupu­nerea față de ordinele lui Iohannis nu va fi sancționată prin redeschiderea unor dosare. Cred că Sistemul nu dorește anticipate, pentru că acestea ar putea duce la prăbușirea definitivă a PSD, care nu ar mai putea fi varianta de rezervă ca vehicul electoral. „Structura politicii româneşti, în momentul acesta, arată foarte clar doi piloni: unul de stânga şi unul de dreapta, unul fiind PSD, altul PNL”, spune Ciolacu, președintele PSD, care, nu încape îndoială, are asigurări din partea Sistemului în acest sens. Sub nicio formă Sistemul nu vrea să riște, mergând pe o singură variantă, cea a dreptei, USR nereprezentând o variantă de rezervă. Totodată, cred că Orban a primit încurajări și din partea Comisiei Europene și a PPE, care se bazează pe el să pună în practică anumite dispoziții și recomandări. Să nu uităm că ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, nu era deloc dispus să desființeze Secția Specială, dar, la ordinul lui Orban, al Comisiei Europene mai degrabă, și-a schimbat opțiunea.
Rezumând, dacă, într-adevăr, soldățelul de plumb a prins curaj, nu vom avea nici alegeri anticipate, nici alegerea primarilor în două tururi, iar Iohannis va trebui să se mulțumească să-și consume mandatul pentru a se bucura cât mai mult, împreună cu Răvășitoarea, de toate deliciile vieții, dar renunțând la ideea de a fi stăpânul absolut al unui partid propriu.

Recomandările redacției