Administrația județeană a anunțat noi demersuri importante pentru construirea celor două spitale noi – Matern-Pediatrie și Boli Infecțioase, în incinta actuală a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.

Potrivit celor de la Consiliul Județean se va crea, astfel, un complex medical modern pentru județul Arad, care va aduce în același perimetru unele dintre cele mai solicitate secții medicale. Totodată, noile spitale care se vor construi sunt găzduite în prezent de imobile fie revendicate, precum Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie, fie în stare avansată de degradare, cum este secția de Boli Infecțioase. Complexului medical de pe Calea Victoriei i se vor adăuga spitale noi la Căpâlnaș (n.r unde este deja în fază de construcție o nouă Psihiatrie) și pe strada Vicențiu Babeș (n.r un spital de Oncologie, aflat și el în fază de execuție).

Pentru construcțiile din incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, Primăria a cedat până acum Consiliului Județean (care a transmis mai departe în administrare Spitalului) 12.140 metri pătrați de teren. În această săptămână, Consiliul Județean transferă încă 906 metri pătrați la spital, necesari noilor construcții.

La Consiliul Județean se află în prezent, în faza de evaluare financiară contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate al noului Complex Matern-Pediatrie. Complexul, cu valoarea estimată de 40 de milioane de euro, este finanțat de Compania Națională de Investiții și cofinanțat de Consiliul Județean Arad. Construirea sa este necesară pentru că va reuni, sub același acoperiș și conectate la clădirea Spitalului Județean, în condiții moderne, actualele secții de Pediatrie, Chirurgie-Infantilă, Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie. Astăzi, secțiile acestea funcționează în mai multe corpuri de clădire pe raza municipiului Arad. „Maternitatea”, de exemplu, folosește trei imobile, dintre care două au fost construite cu aprox. 150 de ani în urmă și sunt și revendicate de urmașii foștilor proprietari, care au solicitat inclusiv terenul dintre clădiri.

Complexul Matern-Pediatrie va avea șapte niveluri: demisol, parter, cinci etaje, pe o suprafaţă desfășurată de aprox. 20.000 de metri pătraţi.

Este cel mai ambițios plan al administrației arădene, în domeniul sănătății publice. Aducem în aceeași incintă, la Spitalul Județean, secții vitale, care astfel vor fi mult mai accesibile pentru arădeni. Construim spitale noi de la zero, spitale în care se va pune accentul și pe confortul pacienților, și pe condițiile medicale, dotarea cu aparatură”, susține președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca.

Secție nouă pentru Infecțioase – dorința arădenilor

Referindu-ne la construcția noului Spital de Boli Infecțioase al Aradului, în data de 22 iunie este termenul pentru depunerea proiectului tehnic și al asistenței tehnice, la Consiliul Județean Arad. Spitalul se va construi în cadrul unui proiect transfrontalier câștigat de Consiliul Județean Arad, din fonduri europene. Valoarea lucrării și a dotărilor se ridică la peste 4,5 milioane euro. Și în această investiție Consiliul Județean Arad are o parte de cofinanțare, întrucât, proiectul acoperă doar 1,8 milioane de euro din costurile Spitalului de Boli Infecțioase.

Această investiție este importantă pentru că la această oră bolile infecțioase sunt tratate la Spitalul TBC, după ce o lungă perioadă de timp au fost gestionate într-o clădire degradată, revendicată, pe str. Ștefan Cicio Pop.

Construim un nou spital de boli infecțioase ca Aradul să fie pregătit, din acest punct de vedere, să răspundă unei viitoare epidemii. Clădirea și dotările sunt importante, dar eu îmi doresc să avem aici și cadre medicale suficiente și pregătite pentru intervenția rapidă”, a conchis Iustin Cionca.

  • Cetățean spune:

    Remarcabil efortul autorităților locale pentru a construi aceste noi unități sanitare.Ar fi de dorit legarea viitorului complex de asistență medicală de cartierele mari ale municipiului cu mijloace de transport în comun,rapide confortabile,care să circule la intervale de timp optime.Altfel ar fi mari probleme cu deplasarea celor interesați către aceste obiective de mare importanță pentru cetățeni.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției