Anual, în prima zi de luni din luna octombrie, este sărbătorită Ziua mondială a habitatului. În 2021, aceasta este marcată la data de 4 octombrie.

Scopul Zilei mondiale a habitatului este de a aduce în prim-plan situaţia în care se află oraşele lumii şi dreptul fundamental al fiecărui om de a avea o locuinţă adecvată. În întreaga lume, atât în ţările dezvoltate, cât şi în ţările în curs de dezvoltare, pornind de la marile oraşele şi până la cele mai mici aşezări, se resimt efectele schimbărilor climatice, ale poluării, ale diminuării resurselor naturale, ale creşterii populaţiei şi inegalităţii economice. În acest context, această zi are rolul de a ne reaminti că toţi locuitorii planetei poartă responsabilitatea pentru cum vor arăta în viitor oraşele noastre, potrivit https://unhabitat.org/.

O locuinţă potrivită a fost recunoscută ca parte a dreptului la un standard de viaţă adecvat în cadrul instrumentelor internaţionale, respectiv Declaraţia Universală a Drepturilor Omului din 1948 şi Pactul internaţional privind drepturile economice, sociale şi culturale din 1966.

Marcarea acestei zile a fost stabilită în 1985, de către Adunarea Generală a Naţiunilor Unite prin adoptarea Rezoluţiei 40/202, la recomandarea Comisiei pentru Aşezări Umane a ONU. A fost sărbătorită pentru prima dată la 6 octombrie 1986, sub genericul „Shelter is My Right”, oraşul gazdă pentru marcarea evenimentului fiind Nairobi.

În 2021, tema Zilei mondiale a habitatului este „Accelerating urban action for a carbon-free world”, potrivit https://unhabitat.org/, oraşul ales fiind Yaounde, Camerun, conform https://urbanoctober.unhabitat.org/.

Oraşele sunt responsabile pentru aproximativ 70% din emisiile globale de dioxid de carbon, transportul, clădirile, energia şi gestionarea deşeurilor reprezentând cea mai mare parte a emisiilor urbane de gaze cu efect de seră. Viitorul planetei noastre depinde de guvernele şi organizaţiile naţionale, regionale şi locale, comunităţile, instituţiile academice, sectorul privat şi toate părţile interesate relevante care lucrează împreună pentru a crea oraşe şi oraşe durabile, neutre în materie de carbon, incluzive. Ziua mondială a habitatului va amplifica campania globală „Race to Zero” şi Climate-Action4Cities ONU-Habitat şi va încuraja guvernele locale să dezvolte planuri cu carbon zero, care să poată fi puse în aplicare, înaintea summitului internaţional COP26, privind schimbările climatice, din luna noiembrie.

Tema zilei în 2020 a fost „Housing For All – A Better Urban Future”, potrivit https://www.un.org/, în contextul în care întreaga lume s-a confruntat cu izbucnirea unei crize sanitare care nu s-a încheiat. Au avut loc 69 de evenimente celebrate la nivel global în 42 de ţări şi 58 de oraşe. Oraşul gazdă al Zilei mondiale a habitatului a fost Surabaya, Indonesia, arată https://urbanoctober.unhabitat.org/.

În 2019, tema zilei a fost „Frontier technologies as an innovative tool to transform waste to wealth”, evenimentul principal fiind găzduit de Ciudad de Mexico. Alte teme şi oraşe gazdă au fost: ”Shelter for the Homeless” (1987, New York); ”Shelter and Urbanization” (1990, London); ”Future Cities” (1997, Bonn); ”Safer Cities” (1998, Dubai); ”Women in Urban Governance” (2000, Jamaica); ”Cities without Slums” (2001, Fukuoka), ”Water and Sanitation for Cities” (2003, Rio de Janeiro), „Planning our Urban Future” (2009, Washington, D.C.), „Better City, Better Life” (2010, Shanghai, China), ”Cities and Climate Change” (2011, Aguascalientes, Mexic), ”Changing Cities, Building Opportunities” (2012, Embu, Kenya), ”Urban Mobility” (2013, Bangkok), ”Voices from Slums” (2014), ”Public Spaces for All” (2015), „Housing at the Centre” (2016), „Housing Policies: Affordable Homes” (2017), ”Municipal Solid Waste Management” (2018, Nairobi).

Sursa: agerpres.ro

Recomandările redacției