Cartofii sau carnea prăjite, dar şi mezelurile sau pateurile grăbesc îmbătrânirea pielii şi a organelor, în timp ce altele, precum somonul, mazărea sau lintea au efectul contrar. Alimentaţia nesănătoasă afectează nu doar funcţionarea organismului nostru, ci şi modul în care acest lucru se reflectă la exterior.

Unul dintre efectele alimentelor nesănătoase este îmbătrânirea. Specialiştii ne spun care sunt alimentele de care ar trebui să ne ferim dacă nu vrem să îmbătânim înainte de vreme, dar şi ce putem mânca pentru a ne menţine tineri.

cereale_mancare

ALIMENTE BUNE

Salata 
Este foarte bogată în vitaminele A şi C, E şi în antioxidanţi. Pentru a varia, puteţi opta şi pentru broccoli, spanac, arugula, mă

criş, andive.
Roşiile
Alături de pepene, grapefruit, guave, sparanghel şi varza roşie, tomatele sunt bogate în licopen (colorant roşu) antioxidant.
Peştele
Somonul, tonul şi heringul sunt bogaţi în acizi omega- 3, care luptă impotriva inflamaţiei, încecând să echilibreze aportul de acizi saturaţi din carnea roşie.
Lintea, mazărea şi fasolea păstăi
Sunt o sursă importantă de proteine, au foarte multe fibre şi vitamine antioxidante, care păstrează aspectul sănătăos al pielii. Trebuie însă să fie consumate în cantităţi moderate şi nu în fiecare zi, recomandă specialiștii.
Fulgii de ovăz
Ovăzul, ca şi alte cereale integrale, orezul brun, cuşcuşul şi quinoa ajută la reducerea inflamaţiilor. În plus, conţin vitamina B, care ajută la menţinerea sănătăţii pielii.

ALIMENTE RELE

Chipsurile, cartofii prăjiţi
În general orice este prăjit în ulei este plin de grăsimi nocive pentru organism, cu atât mai mult cartofii, care acţionează ca un burete, absorbind cantităţi mari de ulei.
Produsele de patiserie
Acestea dăunează prin conţinutul de făină, acizi graşi şi zahăr în exces.
Hot dog-ul, şunca
Orice tip de carne procesată are valoare nutritivă scăzută, conţine acizi saturaţi în exces şi nitraţi, ambii contribuind la procesul inflamator.
Carnea roşie
Aceasta este principala sursă de acizi graşi saturaţi, care în lipsa acizilor nesaturaţi (de tip omega 3), provoacă un dezechilibru în organism.
Alcoolul
Puţin alcool poate fi benefic pentru sănătatea ta, însă excesul este extrem de dăunător. Cantităţi mai mari pot cauza apariţia bolilor de ficat (inclusiv a cirozei) şi te pot îmbătrâni prematur. O cercetare recentă arată că, pentru a ne proteja, două zile pe săptămână ar trebui să nu consumăm alcool.
SURSA: Libertatea.ro

Recomandările redacției