sanatate-doctor-controlControlul medical la început de an are un rol foarte important, căci poate preveni apariţia şi instalarea unor boli dintre cele mai grave.

În funcţie de sex, vârstă şi antecedente medicale, examenul anual de verificare a stării de sănătate constă în consultaţii nedureroase, investigaţii de rutină, dar şi teste de sânge. De obicei, se analizează hemoleucograma, VSH, glicemia, colesterolul, trigliceridele, creatinina, ureea, transaminazele hepatice, bilirubina totală. Se mai pot face radiografii şi ecografii. În cazul în care ştii că ai rude, mai ales de gradul întâi, diagnosticate cu o formă de cancer, e bine să soliciţi şi tu analize detaliate în acest sens.

Analize de sânge

Stai liniştit(ă)! Chiar dacă lista analizelor pare foarte lungă, necesită doar o recoltare de sânge. Prin urmare, după o recoltare, preţ de câteva minute, afli aproape totul despre starea ta de sănătate.

Control ginecologic

Toţi specialiştii recomandă la unison să mergem anual la control. Nu e cea mai plăcută experienţă, dar face toţi banii, în special după 35 de ani. Testul Babeş-Papanicolau, care poate depista din vreme eventualele leziuni de pe colul uterin, evitându-se astfel apariţia cancerului, analiza secreţiilor vaginale, ecografia transvaginală, cea mamară sau mamografia nu trebuie pierdute din vedere.

Verifică-ţi oasele

Osteoporoza, artroza şi reumatismul sunt boli care apar la vârste tot mai fragede şi necesită tratamente de lungă durată. Osteodensiometria DEXA este investigaţia prin care se depistează osteoporoza. Foloseşte raze X, scanând coloana vertebrală, şoldurile şi încheieturile.

Inima e în formă?

Răspunsul îl găseşti la cardiolog. E o vizită plăcută, nedureroasă, în urma căreia rezultatele electrocardiogramei (EKG sau ECG), ale măsurării tensiunii arteriale şi ale colesterolului vor da verdictul cu privire la funcţionarea inimii. 5 Interiorul cont ează. O ecografie generală nu strică, o dată pe an. Nu doare, dar oferă o imagine de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă cu organele tale interne. Şi poate scoate la iveală boli la care nici nu te-ai fi gândit! Tiroida, stomacul, fierea, ficatul şi rinichii îţi vor mulţumi pentru că le porţi de grijă.

SURSA: Libertatea.ro

 

Recomandările redacției