Aproximativ 50 de tone de lămâi, struguri şi mandarine ce conţineau pesticide s-au descoperit în ultimele două zile, a spus Mihai Ponea, directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitare, Veterinare şi pentru Verificarea Alimentelor (ANSVSA).

Conform spuselor sale, pesticidele nu pot fi observate cu ochiul liber şi de aceea la intrarea în ţară se fac verificări în ce privește reziduurile de pesticide şi examene de laborator. Potrivit regulamentului european, probele se recoltează prin punctul de intrare unic în Europa.

„Aceste citrice și fructe au fost oprite la punctul de frontieră de intrare în România. Un transport a fost oprit la Albița, județul Vaslui, altul în PIF la Ilfov și unul la Constanța. Este, într-adevăr, o îngrijorare a noastră în ceea ce privește prezența de pesticide în legume și fructe în acest an, crescând cu peste peste 30-40% procentul de depistare a acestora”, a declarat Mihai Ponea, directorul general al Autorităţii Naţionale Sanitare, Veterinare şi pentru Verificarea Alimentelor la emisiunea „Punctul de Întâlnire”, moderată de Radu Tudor.

Importurile de legume şi fructe din Turcia, o mare problemă a serviciilor veterinare

De altfel, în urmă cu o lună, şeful ANSVSA spunea că o mare problemă a serviciilor veterinare din România o reprezintă importurile de legume şi fructe din Turcia. De acolo vin cele mai multe produse contaminate cu pesticide.„Am avut o mare provocare anul acesta şi pe zona de legume şi fructe contaminate cu pesticide, provenite din Turcia. 90% din ceea ce intră în România şi ce merge spre Europa pe legume şi fructe vine din această zonă. Vorbim de citrice, portocale, rodii, lămâi, pere, pătrunjel.

Turcia este o îngrijorare şi de aceea am propus Comisiei Europene modificarea Regulamentului 1793 pentru creşterea procentului de recoltare şi de interzicere a punerii pe piaţă a transporturilor de legume-fructe până nu ne asigurăm că acestea nu sunt contaminate cu pesticide.

Din păcate, România are pârghii limitate în ceea ce priveşte creşterea frecvenţei controalelor. În schimb, putem să ne plângem la Comisie, unde ne întâlnim lunar cu toate statele membre, să spunem că avem o îngrijorare şi să solicităm creşterea frecvenţei şi procentului de recoltare probe, pentru că la import se aplică un regulament pe tot teritoriul UE”, a declarat Ponea.

Mihai Ponea a mai spus și că inspectorii s-au confruntat cu situaţii în care operatorii întârzie să anunţe autorităţile despre probele contaminate ca să-și vândă marfa, existând suspiciunea că acest lucru este făcut cu intenţie.
În acest context, el a spus că se va realiza în Constanţa un laborator performant pentru a se analiza pesticidele din legume şi fructe, cu ajutorul unei investiţii de până la 10 milioane de euro, conform playtech.ro.

Recomandările redacției