Consiliul Judeţean Vrancea, Prefectura, Primăria Municipiului Focşani şi Primăria Oraşului Mărăşeşti organizează marţi o suită de manifestări ce marchează împlinirea, pe 6 august, a 96 de ani de la luptele purtate de armata română timp de două săptămâni în Primul Război Mondial pe aliniamentul Mărăşti – Mărăşeşti – Soveja – Oituz.

Evenimentul va debuta dis-de-dimineaţă, la ora 6.00, în faţa Mausoleului de la Mărăşeşti, unde se va da startul maratonului având genericul „Pe aici nu se trece”, deviza ostaşilor români în luptele pentru apărarea teritoriului ţării în prima conflagraţie mondială, manifestare organizată de Asociaţia Romană pentru Propagandă şi Istorica Aeronauticii, în parteneriat cu Pro Club Marathon şi Direcţia pentru Tineret şi Sport Vrancea.

După depunerile de coroane de flori la mausoleul de la Soveja şi cel de la Mărăşti, marţi seara începând cu ora 18.00 pe platforma din faţa Mausoleului din Mărăşeşti va avea loc o slujbă religioasă în onoarea eroilor neamului, urmată de alocuţiuni ale unor oficialităţi, invitaţi şi istorici, depuneri de coroane de flori, precum şi de un scurt spectacol comemorativ.
De la ora 20.30, vrâncenii sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii din Focşani unde va fi inaugurată o expoziţie de tehnică militară şi va avea loc un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front, organizate de Garnizoana Focşani. Participanţii vor putea asista şi la un concert de fanfară militară. La ora 21.30 va avea loc retragerea cu torţe.
După acest moment, este programat un dineu în cadrul căruia va avea loc o acţiune caritabilă, fondurile astfel strânse urmând să fie donate pentru reconstrucţia chiliilor de la Mănăstirea Vărzăreşti, distruse de un incendiu ce a avut loc în noaptea de 22 spre 23 iulie.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, Ionel Cel Mare, a declarat pentru AGERPRES că împlinirea a 96 de ani de la luptele de la Mărăşti şi Mărăşeşti este „un eveniment foarte important nu numai pentru că la Mărăşeşti, Mărăşti şi Soveja s-a scris istorie, ci şi pentru că pe 6 august 2013 se încheie, oficial, şi reabilitarea a trei din cele patru mausolee vrâncene, investiţie derulată în cadrul proiectului „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial” iniţiat de oficialităţile judeţului în anul 2007″.
Potrivit acestuia, prin acest proiect, ce a costat 7 milioane de euro, mausoleele de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Soveja sunt restaurate, consolidate, reabilitate şi introduse într-un circuit turistic împreună cu alte monumente de factură istorică şi religioasă aflate pe traseul ‘Drumului de glorie’, acest traseu urmând a cuprinde localităţile Focşani, Mărăşeşti, Panciu, Străoane, Varniţa, Mărăşti şi Soveja.

La manifestările de la Mărăşeşti şi Focşani şi-au anunţat participarea Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor, precum şi ambasadorii Franţei, Philippe Gustin, şi Macedoniei, Pande Lazarevski. Va fi prezentă şi o formaţie folclorică din Missolonghi, Grecia, ai cărei componenţi vor evolua alături de artişti locali în spectacolul găzduit în Piaţa Unirii din Focşani.

Au fost invitaţi, de asemenea, doi oficiali de la UNESCO, Daniela Popescu, preşedintele Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor şi Centrelor UNESCO (WFUCA) şi Ioannis Maronitis, vicepreşedintele Federaţiei Mondiale a Asociaţiilor şi Centrelor UNESCO (WFUCA), Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, anunţându-şi intenţia de a face demersurile necesare pentru includerea mausoleelor vrâncene în patrimoniul UNESCO.
Pentru atenţia acordată mausoleelor, Marian Oprişan a primit o medalie şi o diplomă din partea UNESCO pentru proiectul ‘Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”, a menţionat vicepreşedintele CJ Vrancea.

 

(AS autor Cornel Cepariu, editor: Karina Olteanu)

 

Recomandările redacției