Românii nu mai vor să se mute în străinătate pentru a munci, dar sunt din ce în ce mai interesaţi să lucreze de acasă pentru companii străine, conform unui studiu realizat la nivel global de către Boston Consulting Group (BCG) şi platforma recrutare online BestJobs.eu.
„COVID este o nouă variabilă care îi face pe oameni să devină precauţi atunci când se pune problema relocării internaţionale. Şi, odată cu extinderea modelului muncii de la distanţă, mulţi angajaţi ar putea simţi că îşi pot continua cariera în străinătate fără a fi nevoiţi să se mute,” a declarat Melanie Seier Larsen, Managing Director and Partner la BCG.   Dorinţa românilor de a-şi muta locul de muncă în străinătate a înregistrat un procent de 33% în 2020, în scădere bruscă de la 55% în 2018, ultima dată când BCG şi BestJobs au realizat sondajul şi, respectiv, 81% în 2014, spune studiul Decoding Global Talent, Onsite and Virtual. Acest procent de 33% este semnificativ mai mic decât media globală de 50% a celor aproape 209.000 de participanţi din 190 de ţări, care au fost chestionaţi pentru realizarea raportului. Interesul scăzut de a se muta în străinătate a fost exprimat de respondenţi, în aproape fiecare ţară din lume.

Totodată, din cauza pandemiei provocate de COVID-19 a apărut dorinţa pentru un nou tip de mobilitate. 61% dintre români spun că sunt dispuşi să caute un angajator din străinătate pentru care ar putea lucra de acasă. Primele 10 destinaţii internaţionale pentru munca de la distanţă sunt Regatul Unit, Germania, Statele Unite, Franţa, Italia, Austria, Spania, Canada, Belgia şi Elveţia.   Acest procent de 61% constatat în rândul românilor este mai mare decât media globală de 57% şi plasează România la capătul inferior, pe lista ţărilor din Europa Centrală şi de Sud-Est, Bulgaria şi Serbia situându-se în frunte, cu 73%, urmate de Polonia cu 71%, Slovenia cu 66%. România şi Ungaria înregistrează cele mai mici procente, de 61%, respectiv, 60% în privinţa interesului de deplasare pentru a  lucra în străinătate.   „Angajarea oamenilor din alte ţări nu este o practică nouă a angajatorilor,” a spus Adam Kotsis, BCG Associate Director, People Strategy. „Însă, tendinţa în creştere pentru munca de la distanţă face posibilă implementarea acestei practici la o scară mai largă şi duce la extinderea bazei de talente disponibile. Pentru angajaţi există, de asemenea, un avantaj, ei pot avansa în carieră fără a-şi schimba complet viaţa, deoarece nu ar trebui să se mute în altă parte,” a adăugat Kotsis. „Cu toate acestea, companiile pot întâmpina şi provocări majore atunci când oferă locuri de muncă internaţionale la distanţă, cum ar fi integrarea culturală,” a adăugat el.   La nivel global, perspectiva de a lucra de la distanţă pentru un angajator străin este deosebit de mare în rândul persoanelor din domenii precum digital şi analitică, cu un procent de 71%, iar pentru oamenii din IT şi tehnologie, procentul este de 67%. În rândul persoanelor cu studii superioare, coeficientul de disponibilitate a fost la fel de mare: 62%.   “Atât numărul de job-uri cât şi interesul pentru munca la distanţă sunt într-o creştere constantă de anul trecut, după startul pandemiei COVID-19, şi ne asteptăm să continue pe această linie ascendentă şi acest an. Spre exemplu doar în luna februarie s-au înregistrat cu 24% mai multe anunţuri pentru job-uri remote, inclusiv anagajatori străini,  comparativ cu luna anterioară.  Şi candidaţii continuă să aplice în număr mare la job-uri remote (work from home), cu 30% mai multe aplicări decât în luna ianuarie ” a spus  Ana Visian, Marketing Manager BestJobs.eu

Sursa: adevarul.ro

Recomandările redacției