work_officeZilele de vacanţă au luat sfârşit şi ne-am reîntors la locul de muncă. Revenirea nu este uşoară pentru cei mai mulţi dintre noi.

Sindromul postvacanţă este descris de specialişti ca o stare de disconfort cauzată de ideea că trebuie să revii la serviciu, ce poate fi însoţită de oboseală, de lipsa apetitului, de dureri musculare şi chiar de anxietate. Iată ce poţi face pentru a diminua sau chiar pentru a elimina aceste simptome:

1 Fă-ţi un plan de adaptare treptată. Stabileşte priorităţile, făţi liste cu problemele care nu suportă amânare şi începe cu ele. Nu lucra la mai multe proiecte în acelaşi timp, fiindcă nu vei avea eficienţă.

2 Acordă-ţi pauze mai dese, în care poţi face mici plimbări sau poţi dicuta cu colegii subiecte ce nu au legătură cu jobul. Eventual, povestiţi despre cum v-aţi petrecut minivacanţa cu familia sau cu prietenii.

3 Începe cu activităţi de rutină şi cu obiective mai uşoare, ca să ai satisfacţia că ai rezolvat nişte probleme.

4 Acasă, odihneşte- te mai mult. Relaxează- te, pentru a face mai uşoară trecerea de la Sărbătorile de iarnă la job. Nu îţi neglija sănătatea! Revino la un regim alimentar mai uşor, dormi mai mult, fă mai multe plimbări în aer liber, apucă- te de un sport. Astfel, vei compensa stresul pricinuit de revenirea la muncă.

5 Aplică psihologia inversă. Dacă eşti o persoană activă, încearcă să alegi ceva mai puţin interesant, chiar plictisitor, în prima zi de job. În acest fel, vei aştepta cu mai mult interes ziua următoare, când vei avea lucruri mai interesante de făcut.

6 Gândeşte-te de ce îţi place jobul tău, pentru ce l-ai ales. Chiar dacă a fost doar din interes material. Vizualizează o activitate plăcută pe care o vei face după ce îţi iei salariul, de pildă.

7 Ia-ţi un obiect de pus pe birou care îţi place. Un calendar frumos, un pix, un element decorativ, o amuletă feng-shui. Când îl vei privi sau îl vei folosi, te vei relaxa.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției