pndrÎn regiunea de vest, arădenii sunt cei care au încheiat cele mai multe contracte de finanţare în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Deşi, judeţul nostru e primul în topul regiunii, ca număr de beneficiari de bani europeni, la capitolul valoare totală de investiţii, Aradul nu ocupă o poziţie fruntaşă. Cu alte cuvinte, numărul investiţiilor este mai mare decât în alte judeţe, însă, în general acestea sunt mai mici ca valoare, decât în alte zone din vest.
De la demararea PNDR în anul 2008, Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a selectat pentru a primi finanţare nerambursabilă 68.115 de proiecte în sumă de 5,7 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de angajare de 77 la sută a fondurilor disponibile.
În cadrul PNDR, există mai multe măsuri în cadrul cărora se pot depune proiecte pentru obţinerea de bani europeni. Măsura 322 a PNDR este destinată dezvoltării mediului rural, autorităţile putând obţine finanţare pentru modernizarea drumurilor şi a sistemelor de alimentare cu apă şi canalizare. O altă măsură pentru care au fost depuse un număr mare de cereri este Măsura 125, pentru modernizarea infrastructurii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii. Multe din proiectele depuse pe această măsură au vizat irigarea de terenuri şi protejarea de inundaţii. Prin Măsura 123 s-au putut obţine fonduri pentru creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere. Astfel, proiectele au fost depuse pentru abatoare, hale de procesare, unităţi de producţie ori prelucrare a cărnii, fabrici de produse lactate ori centre de vinificaţie.
Pentru întreprinzători este dis­ponibilă Măsura 312 a PNDR pentru crearea şi dezvoltarea de micro-întreprinderi.
Nu în ultimul rând, pentru dezvoltarea turismului local a fost creată Măsura 313, pentru construcţia de structuri turistice de cazare în spaţiul rural, ori pentru centre de informare şi promovare turistică. Bani nerambursabili s-au dat şi tinerilor fermieri, pe Măsura 112, pentru încurajarea activităţilor agricole, precum şi pentru sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă, pe Măsura 141.
Mai mulţi beneficiari,  fonduri mai puţine
Astfel, Aradul ocupă primul loc în Regiunea 5 Vest, la capitolul număr de contracte încheiate, numărul beneficiarilor fiind de 841. În total, investiţiile acestora se ridică la peste 132,08 mi­lioane de euro. Judeţul nostru este ur­mat de vecini, Timişul având un număr de 824 investiţii.
Judeţul Timiş are însă investiţii cu o valoare de peste 100 de milioane de euro mai mare, decât valoarea celor finanţare în Arad. Peste 234,6 milioane de euro, la atât se ridică investiţiile finanţate din bani europeni, în Timiş.
Judeţul Caraş-Severin are doar aproape jumătate din beneficiarii Ara­dului, şi anume 429. Cu toate acestea şi acest judeţ depăşeşte Aradul la capitolul valoarea investiţilor. Şi asta pentru că cele peste 400 de investiţii însu­- mează peste 138,1 milioane de euro, mai puţin cu şase milioane de euro decât în judeţul nostru.
Beneficiarii PNDR din judeţul Hu­nedoara au încheiat contracte pentru 359 investiţii în valoare totală de 111.144.025 euro.
Clasamentul este bazat pe datele statistice ale implementării Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) în România înregistrate până în acest moment, procesul de contractare de noi proiecte fiind încă în desfăşurare.

Recomandările redacției