93.000 de fermieri vor primi un bonus la subvenția anuală de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Cuantumul acestui supliment a fost calculat la circa 23 de euro pe hectar, iar banii vor începe să fie plătiți chiar din această săptămână, astfel că săptămâna viitoare, sumele vor fi în conturile fermierilor.
Anunțul oficial privind demararea plăților a fost făcut marți – 28 august, de ministrul agriculturii Petre Daea. În cadrul unei confe­rințe de presă, acesta a declarat că suma totală ce va fi distribuită agricultorilor se ridică la 16 mi­lioane de euro. „Săptămâna aceasta, mai precis, am informații tehnice că de la mijlocul săptămânii încep să se plătească banii”, a anunțat Petre Daea. „Sunt banii fermierilor, merită să fie la ei, merită să facem orice efort ca ei să aibă libertate de gândire și de acțiune”, a subliniat Petre Daea, arătând că la începutul săptămânii viitoare, sumele de la APIA vor fi în conturile producătorilor agricoli.
Banii ajung la fermierii care au avut subvenții peste 2.000 de euro
„Ca urmare a demersurilor susținute întreprinse de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe lângă Comisia Europeană, în august 2018 a apărut în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene Regulamentul privind rambursarea creditelor reportate din exercițiul financiar 2017. Astfel, României i se rambursează suma de 16.452.203 euro, sumă ce trebuie plătită fermierilor până pe data de 15.10.2018, de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Această sumă, care va intra în conturile fermierilor până pe 15 octombrie 2018, va fi redistribuită tuturor agricultorilor care au avut un sprijin financiar de peste 2.000 euro, aferent Campaniei 2017”, s-a comunicat anterior de la MADR, conform agrointel.ro.
Sumele corespund reducerii disciplinei financiare aplicată efectiv de statele membre în decursul exercițiului financiar 2017 pe baza declarațiilor statelor membre privind cheltuielile efectuate în perioada 16 octombrie 2016 – 15 octombrie 2017.

Recomandările redacției