Au trecut 98 de ani de la cutremurul care a zguduit Japonia în 1 septembrie 1923, dar imaginile seismului care a rămas în istorie ca cel mai devastator din secolul XX au același impact puternic.

 

Cutremurul a avut loc la 11:58 în 1 septembrie 1923. Magnitudinea a fost  estimată la 7,9 – 8,2, iar epicentrul a fost stabilit în apele golfului Sagami, la 25 de mile sud de Tokyo. Orașul Yokohama a fost lovit chiar mai rău decât Tokyo, deși ambele au fost devastate.

 

Acum aproape 100 de ani, 100.000 de oameni au murit în urma seismului din Japonia.

Cutremurul din larg a declanșat un tsunami care a lovit insula O-shima la o înălțime de 12 metri, dar și peninsulele Izu și Boso cu valuri de șase metri. Capitala veche a Japoniei de la Kamakura a fost inundată de un val de șase metri care a ucis 300 de oameni.

 

Cutremurul a fost urmat de incendii devastatoare care au mistuit case și birouri. 90% din casele din Yokohama au ars, iar 60% din locuitorii din Tokyo au rămas fără adăpost, conform Digi 24.

 

A fost cel mai dramatic cutremur din istoria japoneză, dezastrul provocând 100.000 de decese, potrivit cifrelor oficiale. Numărul ridicat al victimelor a fost cauzat și de faptul că, în momentul producerii, fiind ora prânzului, multe persoane își pregăteau mâncarea la foc, ceea ce a dus la izbucnirea a numeroase incendii.  Totodată, peste 35.000 de oameni se adunaseră într-un parc din apropiere de râul Sumida, în speranța că vor scăpa de flăcările uriașe, fiind în câmp deschis. Nu au avut însă nicio posibilitate de scăpare, după ce focul i-a înconjurat.

 

În 1960, guvernul japonez a declarat ziua de 1 septembrie „Ziua prevenirii dezastrelor”.

 

Recomandările redacției