La data de 21.10.2021, procurorii DIICOT – S.T.Timişoara au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a unui inculpat, cetăţean danez, pentru săvârşirea infracţiunilor de alterarea integrităţii datelor informatice, furt, furt calificat și executarea sau folosirea de instalaţii clandestine în scopul racordării directe la reţea sau pentru ocolirea echipamentelor de măsurare.

În fapt, s-a reţinut că, în luna octombrie 2019, două societăţi comerciale au închiriat un spaţiu pe raza localităţii Lovrin, judeţul Timiş, în scopul desfăşurării activităţii de minare a cripto-monedei Bitcoin.
Activitatea de minare presupune verificarea, validarea şi introducerea datelor noi referitoare la tranzacţii cu criptomonede efectuate între diverse persoane, în registrele sau block-urile publice care conţin datele referitoare la tranzacţiile deja validate.
Astfel, în scopul desfăşurării activităţii de minare, persoanele vătămate au achiziţionat aparatură necesară (calculatoare, unităţi hardware, servere şi laptop-uri) şi au convenit cu inculpatul, ca acesta să se ocupe de activitatea de preluare a bunurilor achiziţionate, integrarea şi funcţionarea sistemului, în vederea începerii activităţii propriu zise, în schimbul unui comision de 10 % din veniturile care urmau să se obţină din activitatea de minare.
În perioada septembrie 2020 – ianuarie 2021, după achiziţionarea întregului echipament, instalarea sistemului de operare şi efectuarea primelor probe, s-a stabilit faptul că, întregul sistem este operațional, de gestionarea contului urmând să se ocupe reprezentantul persoanelor vătămate.
În luna martie 2021, acesta a constatat că sistemul informatic nu mai este productiv şi că nu mai poate folosi user-ul şi parola pentru a viziona activitatea, ne mai având acces la sistemul informatic, toate calculatoarele fiind deconectate de la platformă.
Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că, în cursul lunii ianuarie 2021, inculpatul a închiriat de la o societate comercială, o hală de producţie în suprafaţă construită de 2040 mp, situată în municipiul Arad, unde, ajutat de fratele său şi de către o altă persoană, au transportat toate bunurile achiziţionate, proprietatea persoanelor vătămate, fără ştirea acestora.
Astfel, având acces la contul principal al platformei de mineret, inculpatul a continuat activitatea de minare în interesul său, restricţionând accesul la platforma de minerit al reprezentanţilor persoanelor vătămate.
De asemenea, întrucât funcţionarea sistemului şi minarea de cripto monedă este o activitate care presupune un consum mare de curent, suspectul s-a racordat ilegal la sistemul de electricitate, prin intermediul unui cablu subteran conectat ilegal direct la un stâlp de medie tensiune, situat pe un teren închiriat pe raza municipiului Arad.
La data de 21.10.2021, procurorii DIICOT – S.T.Timişoara împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice din Timișoara şi Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Arad au efectuat 2 percheziţii pe raza județelor Timiș și Arad, în urma cărora au fost ridicate, 10 HDD, 4 carduri de memorie, un portofel hardware, 6 stick-uri USB, 7 cartele SIM, un laptop, 3 carduri pentru criptomonede, precum și suma de 12.100 de euro.
Totodată, au fost lăsate în custodia proprietarului halei din municipiul Arad, 370 de dispozitive de minat, împreună cu accesoriile necesare funcționării acestora, precum și 62 de unități centrale PC.
În cursul zilei de astăzi, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Timiş, cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile.
Acțiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Glad Voievod Timișoara.
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.

Recomandările redacției