Sâmbătă, 10 octombrie 2015, în cea de-a doua zi din seria manifestărilor organizate cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la târnosirea Vechii Catedrale arădene, începând cu orele 17:00, în sala de festivități a parohiei, a fost prezentat un program artistic de către copiii ,,Școlii de duminică” ce activează în cadrul Parohiei Arad-Centru. Aceștia au prezentat un cântece și poezii cu caracter religios. La această acțiune a participat și Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei, însoțit de ostenitori de la Centrul Eparhial. La finalul programului, Înaltpreasfinția Sa a felicitat pe copilași pentru dragostea lor față de această biserică, precum și pe părinții și îndrumătorii lor.

După aceasta, în Catedrala Veche a urmat slujba vecerniei oficiată de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, înconjurat de preoții și diaconii acestei parohii și în prezența a  numeroși credincioși.

În finalul manifestărilor de astăzi, a avut loc, în sala de festivități a parohiei, o expoziție de obiecte de cult, carte bisericească și laică și odăjdii liturgice, cu valoare de patrimoniu, aparținătoare acestei catedrale. Organizarea și prezentarea acestei expoziții a fost făcută de către domnul prof.dr. Marcel Tang, care este și cântăreț bisericesc al catedralei, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, a consilierilor eparhiali, a slujitorilor și credincioșilor arădeni.

Expoziția a fost organizată pe șase secțiuni:

  1. Prima secțiune a fost dedicată obiectelor de cult, dintre care amintim ,,Chivotul lui Bosioc”, din anul 1899. La acesta se adaugă un litier de argint din anul 1790, donație a episcopului de atunci, Pavel Avacumovici; potire din argint; cruci și sfeșnice din argint; Evanghelii ferecate în argint etc.
  2. A doua secțiune a fost dedicată cărții vechi, atât laice cât și de cult. Cel mai vechi exponat din această secțiune este datat cu anul 1618, un Comentariu la Carte profetului Isaia, autor fiind Abraham Sculeti, teolog protestant de la Facultatea de Teologie din Heildelberg.
  3. Documente referitoare la construcția catedralei, dintre care amintim un document privind bilanțul cheltuielilor făcute pentru zidirea catedralei (1859), precum și un deviz al lucrărilor din decembrie 1858.
  4. Antimise – un antimis din vremea episcopului Pavel Nenadovici (prima jumătate a sec. XVIII)

 

 

Recomandările redacției