Vineri, 8 aprilie 2016 s-au împlinit 100 de ani de la naşterea academicienei Cornelia Bodea, Doamna istoriografiei româneşti. Cu acest prilej, Universitatea „Aurel Vlaicu“ Arad împreună cu  Consiliul Judeţean Arad, Primăria Municipiului Arad şi  în colaborare cu Centrul Cultural Judeţean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad şi Asociaţia „Ştefan Cicio Pop“ au organizat oficierea de dezvelire a unui bust al eruditului om de ştiinţe istorice care a fost Cornelia Bodea.

Manifestarea a avut loc vineri, 8 aprilie, la Biserica de Lemn „Sfânta Cuvioasă Parascheva“ din curtea Spitalului Clinic de Urgenţă Judeţean Arad (biserică ctitorită de Cornelia Bodea), în prezenţa unor înalte personalităţi locale precum şi a realizatorului bustului, sculptorul Mihai Păcurar.

Pentru început  a avut loc o slujbă de binecuvântare a monumentului (aşezat în apropierea bisericii), săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhipiscop al Aradului, înconjurat de un sobor de preoţi.

Cornelia Bodea2Dezvelirea monumentului a fost făcută de primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă împreună cu Ramona Lile, rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu“ Arad şi dr. Doru Sinaci, directorul Centrului Cultural Judeţean Arad.

Partea a doua a manifestării a avut loc în incinta Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, care s-a transformat ad-hoc într-o sală de conferinţe, unde s-au ţinut prelegeri şi s-au adus mărturii pe tema personalităţii a celeia ce a fost academiciana Cornelia Bodea.

La prezidiul din faţa altarului au luat loc: Înaltpreasfinţitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului; Adrian Ţolea, preşedintele Consiliului Judeţean Arad; Gheorghe Falcă, primarul Municipiului Arad; dr. Ion Haţegan, cercetător la Filiala Timişoara a Academiei Române; Ramona Lile-rectorul Universităţii „Aurel Vlaicu“ Arad; Coralia Cotoraci-rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“ Arad; dr. Doru Sinaci-directorul Centrului Cultural al Judeţului Arad, istoric; prof. dr. Cornel Pădurean.

Monitorizarea manifestării a fost realizată de către directorul Centrului Cultural Judeţean Arad Doru Sinaci, doctor în istorie şi un mare admirator al Corneliei Bodea.
Cei prezenţi s-au referit în intervenţiile lor la personalitatea marelui om de ştiinţe istorice Cornelia Bodea, auditoriul făcând cunoştinţă în acest fel cu multe aspecte din viaţa şi activitatea ei ştiinţifică şi personală.

Astfel, istoricul Cornel Pădurean a făcut o amplă prezentare a academicienei Cornelia Bodea, referindu-se atât la lucrările ei ştiinţifice cât şi la cadrul epocii în care aceasta şi-a realizat lucrările. Ca un fapt inedit, istoricul Cornel Pădureanu a evocat împrejurarea în care s-a născut ideea realizării acestui bust. Astfel am aflat că, în momentul când a discutat cu dr. Doru Sinaci şi i-a spus despre Centenarul Corneliei Bodea, directoul Centrului Cultural a spus fără să ezite: „Foarte bine! Îi facem bust!“ Apoi a luat legătura cu sculptorul Mihai Păcuraru, lucrarea fiind realizată în cel mai scurt timp posibil.

Academiciana Cornelia Bodea este ctitorul celei mai vechi biserici din Arad – din anul 1724 – care poartă hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva“, biserică strămutată în curtea Spitalului Judeţean Arad din Parohia Groşeni în anul 2001, pe cheltuiala ei. Acest fapt i-a dat prilejul Înaltpreasfinţitului Părinte Timotei să spună, printre altele: „Cornelia Bodea a slujit pe un teren mai mult spiritual şi, iată aici o întregire şi din partea Bisericii… Noi continuăm să ne rugăm pentru odihna sufletului ei. O răsplătire bogată în lumina veşnică a lui Dumnezeu“.

Cornelia Bodea1La manifestările prilejuite de dezvelirea bustului academicienei Cornelia Bodea a fost, printre alţii şi publicistul şi scriitorul Bujor Buda, colegul nostru de redacţie. Iată ce lucruri plăcute şi surprinzătoare ne-a declarat Bujor Buda, la faţa locului: „În primul rând vreau să-ţi fac o mărturisire mai aparte, care poate o să te surprindă: eu sunt nepotul academicienei Cornelia Bodea! Mama mea este sora ei. Deci îi sunt nepot de soră, lucru de care sunt foarte mândru. Eu îi spuneam Tanti Neia. Dar, hai să-ţi spun, dragă Petre Don, cum de a ctitorit Cornelia Bodea biserica de la spitalul judeţean. Într-o zi m-am dus la Cornelia Bodea şi i-am spus: Tanti Neia, noi suntem din Dezna. Spuneţi-mi ce face un deznan care ajunge la Spitalul judeţean şi vrea să se roage pentru sănătate, vrea să se spovedească? Unde merge, ce face fără rugăciune? Că deznenii noştri sunt foarte credincioşi şi cu frică de Dumnezeu. Aşa i-am încolţit ideea Corneliei Bodea de necesitatea aducerii în curtea spitalului a unei biserici. Aşa a pornit totul…“

La o sută de ani de la naştere, Cornelia Bodea a revenit în curtea bisericii pe care a ctitorit-o, prin grija unor oameni de suflet şi a unor instituţii sensibile la istoria Aradului.

De pe piedestalul ei, Cornelia Bodea răsfrânge lumină dumnezeiască pe cei ce intră în biserica ctitorită de ea…

Recomandările redacției