Subiectele la proba scrisă a Bacalaureatului de toamnă au apărut pe rețelele de socializare încă din primele minute de la începerea examenului. Elevii le cereau colegilor de acasă să le rezolve.

Grupurile de elevi de pe rețele de socializare s-au umplut de zeci de postări in care absolvenții de clasa a XII-a aflați în sălile de examen miercuri dimineață cereau rezolvarea subiectelor colegilor aflați acasă.

Pe grupul intitulat Bacalaureat 2021-2022 au fost postate fotografii chiar din timpul examenului. În imagini se pot vedea inclusiv profesorii supraveghetori care stăteau la catedră. În comentariilor postărilor se pot vedea și rezolvările subiectelor.

Din postările de pe grup se poate vedea că nu este prima dată când tinerii cer rezolvările subiectelor chiar din timpul examenului. Astfel de mesaje au fost postate și zilele trecute.

La Arad, totul s-a desfășurat însă ca la carte. Cel puțin, așa ne dau asigurări cei de la Inspectoratul Școlar Județean Arad: „La a treia probă scrisă (E.d) – proba la alegere a profilului și a specializării) din cadrul examenului național de Bacalaureat din sesiunea august-septembrie 2021, au fost prezenți 464 de candidați (79,58% din totalul candidaților înscriși): 296 candidați din promoția curentă, respectiv 168 din promoțiile anterioare. Proba s-a desfășurat astăzi, 18 august, în șapte centre. Nu au participat 119 candidați.

Nu a fost eliminat nici un candidat pentru fraudă“.

Nici conducerea Ministerului Educației nu a reușit să identifice probleme de fraudă decât în cinci județe. Sorin Cîmpeanu: „Este vorba despre Liceul Tehnologic Panait Istrate din Brăila, Liceul Tehnologic Nicolae Rucăreanu din Brașov, Liceul cu Program Sportiv din Târgu Jiu și Liceul Tehnologic Constantin Brâncuși din Craiova.

Este vorba de o fraudă care va fi sancționată la cel mai înalt nivel. Elevii care n-au înțeles că n-au acces cu mijloace de comunicare în sala de examen vor fi eliminați din examen și două sesiuni nu vor mai avea dreptul să participe la acest examen. Am popularizat importanța respectării regulilor de etică.

Cei care n-au înțeles vor plăti. Candidații vor fi eliminați cu siguranță. Sunt deja identificați“.

Ultima probă se va desfășura joi, 19 august la Limba și literatura maternă.

Primele rezultate vor fi afișate în data de 31 august.

Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 -18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 3 septembrie 2021.

Pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie să îndeplinească următoarele condiții, cumulativ:

recunoașterea/echivalarea/susținerea tuturor probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale;

susținerea tuturor probelor scrise și obținerea notei 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;

obținerea mediei 6 (cel puțin) la probele scrise.

Recomandările redacției