DSCF5791 bust1 DSCF5794 DSCF5797Bustul lui Ioan Russu-Şirianu a fost furat, ieri, de pe Aleea Personalităţilor din faţa Palatului Cultural  (Piaţa Mihai Eminescu), dis­pariţia fiind remarcată de mai mulţi trecători. Bustul, din bronz masiv, declarat Monument istoric arădean, cântăreşte 80 de kilograme, fiind dificil de transportat de o singură persoană.
Poliţiştii au sosit la faţa locului pentru a constata dispariţia după ce au fost sesizaţi, în dimineaţa zilei de ieri. În urma verificării, „s-a deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt cu autor necunoscut sau autori necunoscuţi”, potrivit Cameliei Tuduce, purtător de cuvânt al IPJ Arad.
Născut pe 22 iunie 1864 în Şiria, Ioan Russu-Şirianu, nepotul lui Ioan Slavici, a fost un reputat jurnalist, scriitor şi politician român. Întemeiază în 1897, împreună cu Vasile Goldiş, „Tribuna Poporului” în Arad, fiind condamnat anul următor la şase luni de închisoare pentru articolele sale.
După încetarea apariţiei ziarului „Tribuna” din Sibiu (la care a fost, la un moment dat, şi director), la 29 aprilie 1903, ziarul „Tribuna Po­po­rului” din Arad îşi schimbă numele în „Tribuna” în ianuarie 1904. Ioan Russu-Șirianu lucrează la „Tribuna Poporului”, iar mai apoi la „Tribuna” din Arad, fiind redactor, redactor responsabil și editor, până în anul 1908, deşi între anii 1905 şi 1906 este şi deputat în Dieta Ungariei din partea cercului electoral de la Chişineu.
Şirienii îi dedică la cinci ani după trecerea în nefiinţă, în 1909, la Bucureşti, un bust de bronz plasat în faţa bisericii ortodoxe din localitate, bust realizat de bucureş­- teanul Constantin Bălăcescu. Acesta a fost mutat mai târziu, după Al Doilea Război Mondial, în parcul central din Şiria, purtând inscripţia  „țeranii români recunoscători a celui ce prin scris și grai i-a chemat la conștiință națională”.
Bustul furat din Arad a fost realizat de Radu Moga din Brad abia în 1938, făcând parte dintr-un complex de lucrări asemănătoare din faţa Palatului Cultural Arad.
Poliţia continuă cercetările pentru a identifica hoţii.
(G.S.)

  • A.Pop spune:

    Hotii de metale nu se dau in laturi de la nimic – incepand de la capace de canal, garduri, tevi, statui etc. Inca o dovada ca, cel putin in Arad, Politia = zero barat.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției