A fost lansat un nou proiect privind promovarea grădinăritului tradițional în zona transfrontalieră

0
329

Asociația Excelsior din Arad a lansat astăzi proiectul „Cooperare pentru conservarea și promovarea grădinăritului tradițional”, cu acronimul Evergreen, la conferința de lansare participând și reprezentanți ai partenerului de proiect, și anume Fundația Koros-Maros din Gyula, Ungaria.

Este vorba despre primul proiect implementat de către Asociația Excelsior prin programul Interreg V-A România – Ungaria, asociația demarând în această primăvară încă două proiecte finanțate din același program. Astfel, Asociația Excelsior este organizația neguvernamentală care va atrage cele mai multe fonduri din programul de cooperare transfrontalieră România – Ungaria, cu o experiență bogată în implementarea de astfel de proiecte și cu parteneriate devenite tradiționale cu organizații din țara vecină.

Valoarea totală a proiectului este de 79.641,76 de euro, din care 67.695,49 reprezintă fonduri din FEDR, 9.096,78 de euro- cofinanțarea celor două state și 2.849,49 de euro cofinanțarea privată a beneficiarilor. Din valoarea totală, 41.420,92 de euro reprezintă bugetul ce revine liderului de proiect, Asociația Excelsior, iar 38.220,84 de euro reprezintă bugetul care revine partenerului, Fundația Koros-Maros din Gyula.

Perioada de implementare a proiectului este de 14 luni, perioada indicată fiind 01.12.2018 – 31.01.2020.

Scopul proiectului este de a contribui la conservarea și promovarea în zona transfrontalieră a tradițiilor ce țin de practicile de grădinărit și de folosire a soiurilor locale de plante cultivate. Astfel, proiectul are o dublă abordare și impact atât asupra culturii tradiționale de utilizare a terenurilor, promovând atât păstrarea peisajului tradițional, cât și asigurarea conservării și perpetuării biodiversității vegetale, în special a plantelor cultivate. Grupul-țintă va fi reprezentat în special de copii și tineri din județele Arad, Csograd și Bekes, participanți direcți la activitățile proiectului, precum și de către public în general, care va putea beneficia de informațiile puse la dispoziție ca rezultat al proiectului (pliante și „Manualul de grădinărit”).

Activitățile specifice ale proiectului constă în realizarea, amplasarea și îngrijirea în cinci școli din județul Arad și cinci școli din Bekes a unor „lădițe cu legume”; organizarea unei „Expediții pentru colectat semințe” din plante cultivate, în cel puțin zece localități din județele Arad și Bekes; organizarea câte unui „Târg de schimb de semințe” în Arad și Gyulaș amenajarea și prezentarea câte unei „Grădini tradiționale demonstrative” în Semlac, județul Arad și Gyula, județul Bekes.

Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia”, susțin reprezentanții Asociației Excelsior Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.