reteaContractul numărul 10 din Masterplanul pe apă-canal, pentru investiţii la Nădlac a fost parafat ieri, la Consiliul Judeţean Arad. În maxim doi ani, oraşul va avea gradul de conectare la sistemul de alimentare cu apă de sută la sută.
Ieri, reprezentanţii Consiliului Judeţean, ai Companiei de Apă şi ai firmei câştigătoare a licitaţiei au participat la semnarea Contractului CL10 „Extindere reţele de apă şi canalizare în Nădlac”, din cadrul Proiectului „Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Arad”, proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Sectorial „Mediu”.
CL10 „Extindere reţele de apă şi canalizare în Nădlac” este cel de-al zecelea contract adjudecat până în prezent în cadrul proiectului major de investiţii şi a fost atribuit, prin licitaţie deschisă, companiei S.C.Selina S.R.L. Valoarea contractului ce se va derula pe perioada a maxim 24 de luni este de 21.493.065 de lei. Există şi o perioadă de un an pentru notificarea defectelor, însă, trebuie spus că, autorităţile se aşteaptă ca lucrările să fie finalizate înainte de termen. „Din păcate, procedurile în cazul unui proiect amplu de acest gen durează destul de mult. Am ajuns însă la cel de al 10-lea contract, urmând a mai fi semnate încă trei contracte pentru investiţii majore în infrastructura de alimentare cu apă şi canalizare“, a susţinut Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Astfel, la Nădlac va fi extins sistemul de distribuţie a apei potabile cu o lungime de 4,93 kilometri, distri­buţia urmând să se realizeze printr-o reţea mixtă, inelară şi ramificată. Vor fi realizate 273 de branşamente de proprietăţi, iar reţeaua de ca­na­lizare va fi extinsă cu 40,427 kilometri. Este prevăzută de asemenea executarea unui număr de 803 că­mine de vizitare, spălare, de rupere de pantă, de intersecţie, respectiv a 2.274 de racorduri individuale, pe traseul reţelei de canalizare, pentru realizarea racordurilor individuale prevăzându-se un număr de 1.405 de cămine intermediare de racord. Primarul Nădlacului, Vasile Ciceac a sus­ţinut că, pe infrastructura de alimen­tare cu apă, investiţiile vor completa ceea ce s-a realizat pe programul SAMTID, în perioada 2004 – 2008. Gradul de reacordare la sistemul de canalizare va ajunge la finalul proiectului la 90 la sută. Mii de locuitori vor beneficia de aceste investiţii. „De pe acum îi rugăm pe locuitori să ne înţeleagă pentru că, pe fondul lucrărilor ce se vor desfăşura se va crea disconfort“, a precizat primarul oraşului Nădlac.
Trei noi contracte de lucrări
Gheorghe Bănăţean, directorul Com­paniei de Apă Arad a vorbit şi despre viitoarele contracte din cadrul Masterplanului pe apă-canal. „În următoa­rea perioadă vor fi făcute procedurile necesare pentru staţie de epurare la Pâncota şi Păuliş şi pentru o staţie de tratare a apei la Ineu. În mai ar urma să semnăm contractul pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare la Ineu, Pâncota şi Şiria“, a susţinut acesta.
Masterplanul pe apă – canal – AQUA PROJECT ARAD este implementat pe teritoriul a 13 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului, acesta având scopul de dezvoltare a unui sistem conform cu normele europene. Valoarea acestuia este de aproape 577,5 milioane de lei, din care, un procent de 76,48 la sută constituie numai bani europeni nerambursabili. Contri­buţia Guvernului este de 11,7 la sută, iar cea a Companiei de Apă, beneficiarul proiectului, de 10,02 la sută. Opera­torul a asigurat fondurile necesare printr-un împrumut bancar pentru care Consiliul Judeţea a garantat.

Recomandările redacției