Pentru a preveni epidemiile de gripă sezonieră, vaccinarea antigripală reprezintă cea mai eficientă soluţie. Chiar dacă afară sunt temperaturi neobișnuite și, nesănătos de ridicate, pentru această perioadă a anului, o schimbare bruscă a con­dițiilor meteo este foarte probabil să se întâmple. Statisticile arată că gripa afectează între 5-10% din populaţia adultă şi aproape un sfert dintre copii. Să nu uităm că gripa este o boală care poate fi mortală şi că principalele grupe de risc sunt reprezentate de bătrâni, bolnavi cronici, femei gravide şi copii. Vaccinul gripal a început să fie distribuit medicilor de familie. Unii doctori se plâng însă că dozele sunt insuficiente şi sunt nevoiţi să aleagă pe cine imunizează gratuit şi pe cine trimit să îşi cumpere serul din farmacii. Vaccinul costă în jur de 50 de lei. Acesta este un preț mediu, diferența fiind dată de prețul pe care îl practică o farmacie sau alta. La nivelul Direcției de Sănătate Publică Arad, s-a solicitat un numar de 17.300 doze de vaccin antigripal. Până la această dată, s-au primit și distribuit 13.900 doze de vaccin antigripal trivalent în patru tranșe, dupa cum urmează: primele două tranșe s-au distribuit până în 5 octombrie și au constat în 1.800 de doze date unităților sanitare. Ultimele două tranșe, care au totalizat 11.100 de doze de vaccin antigripal s-au dat unităților sanitare dar și medicilor de familie.
Cea mai sigură și eficientă metodă
Pe această cale, adică prin intermediul DSP Arad, Ministerul Sănătății reamintește populației că vaccinarea este cea mai sigură și eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă și recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnavire să solicite vaccinul gratuit. Aceste categorii sunt: vârstnici (peste 65 de ani), copii (peste 6 luni), bolnavi cronici (boli pulmonare sau cardiovasculare cronice, metabolice), gravide cu risc crescut de a contacta infecția și cele în trimestrul II și III (nu în primul trimestru de sarcină), perso­nalul medical sau care lucrează în colectivități și toți cei care doresc să se protejeze. Potrivit OMS, Campania de vaccinare trebuie să înceapă la finalul lunii octombrie/începutul lunii noiembrie. Statisticile care privesc cazurile de gripă din județul Arad, în sezonul de iarnă 2017-2018 confirmă un număr de 76 cazuri, cu șapte decese, adică un procent de aproape 10%.
Dr. Adrian Dărăbanțiu, președintele Societății de Medicină de Familie Arad ne-a declarat: „Am avut noroc în acest an că vremea este călduroasă și întârzierea livrării vaccinurilor nu ne-a prins nepregătiți. Voi lua în calcul pacienții cu riscul cel mai mare și apoi, în funcție de stocurile rămase voi dispune vaccinarea la cerere”.
Cum spuneam, campania de vaccinare a Ministerului Sănătății se derulează prin cabinetele medicilor de familie, dar și prin unitățile sanitare cu paturi. Vaccinul corespunde tuturor recomandărilor biologice ale OMS, precum și cerințelor Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale.

Recomandările redacției