De o săptămână de când a început războiul în Ucraina, oamenii sunt speriați și se gândesc la ceea ce este mai rău. Se vorbește în aceste zile de arme care nu au fost folosite până acum, dar și de bombe nucleare care ar putea fi folosite. Mai multe instituții au început să avertizeze populația despre ceea ce ar trebui să facă în cazul unui atac nuclear. Printre lucrurile pe care le putem face într-o astfel de situație este și folosirea unui medicament, iodura de potasiu, pentru a proteja organismul în cazul radiațiilor puternice. Și arădenii au început să caute acest medicament, care însă lipsește în cele mai multe farmacii din oraș și se pare că nici pe site-urile de specialitate nu se mai găsește.  După ce Vladimir Putin a anunţat cu declanşarea războiului nuclear, foarte mulţi arădeni au cumpărat  iodură de potasiu pentru a lua preventiv în cazul unui accident sau bombardament nuclear.

Medicii endorcinologi trag însă un semnal de  alarmă cu privire la un fenomen care ia amploare în România.

Medicii au început să se alarmeze după ce oamenii au epuizat tot iodul din farmacii de teama atacului nuclear.

Specialiștii susţin că iodura de potasiu este indicată doar în cazul în care are loc cu adevărat o catastrofă nucleară. Mai mult, farmaciştii susţin că este foarte periculos ca oamenii să ia preventiv iod în fiecare zi.

 „Este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida. Iodura de potasiu este indicată doar în cazul unui accident nuclear. Eu am trăit accidentul nuclear de la Cernobîl, când nu am primit iodură de potasiu pentru că ieşisem din vârsta de sub 18 ani şi au primit copiii şi militarii şi ştiu exact despre ce este vorba.

Este foarte, foarte…Nu contraindicat, este absolut interzis să luăm profilactic orice formă de iod în dozele care trebuie să blocheze tiroida”, a declarat medicul endocrinolog Corina Neamţu pentru News.ro.

Medicul endocrinolog, atrage atenţia că pot apărea dereglări grave ale glandei tiroide dacă luăm iod, cu gândul de a face acest lucru preventiv.

În această dimineață, am fost în câteva farmacii din Arad, încercând să achiziționăm și noi această iodură de potasiu, din păcate nu am găsit, deoarece și arădenii se pare că, au luat cu asalt farmaciile  pentru a o cumpăra. În unele farmacii se mai poate cumpăra doar pe comandă la această oră, iar pe internet stocurile au fost epuizate de ieri ( n.r.3 martie) pentru varianta mai ieftină, există doar iodură de potasiu la preț exorbitant.

Momentan nu mai este nimic în farmacii decât stocuri rămase. Mai putem face comandă care probabil va ajunge mâine în cazul în care cineva dorește”, ne precizează o farmacistă.

,,În acest moment oamenii sunt panicați, doar că iodura de potasiu nu se poate lua după ureche”, ne spune un alt farmacist. ,,Nu este nimic  nimic oficial pentru aceste tablete de iod, iar oamenii vin și ne întreabă speriați despre ele pentru că aud la televizor depre aceste amenințări ale lui Putin”, ne spune o altă farmacistă.

,,Iodura de Potasiu nu trebuie utilizată în mod profilactic, deoarece poate provoca afecțiuni ale glandei tiroide. În caz de urgență determinată de un posibil incident nuclear, administrarea comprimatelor de Iodură de Potasiu se face doar în primele ore, iar Ministerul Sănătății organizează asigurarea stocurilor, conform recomandărilor Institutului Național de Sănătate Publică. Producerea și stocarea acestui produs sunt asigurate de către SC Antibiotice SA și Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale. În caz de nevoie, acest produs va fi distribuit în cel mai scurt timp populației de către autoritățile de sănătate publică din fiecare județ”, se precizează în comunicatul trimis de Ministerul Sănătății.

Recomandările redacției