Situația virusului nu s-a îmbunătățit, ba chiar s-a înrăutățit în ultima perioadă, ceea ce duce la purtarea măștii și toamna. Dacă vara, cel mai mare inconfort pe care îl crea masca, a fost de a ne da o senzație de sufocare și de căldură exagerată, se pare că toamna problemele cu masca de față continuă. După noile cercetări, se pare că masca de protecție devine inutilă, atunci când este umedă.

Motivul pentru care masca de protecție devine mai puțin eficientă în momentul contactului cu apa, este că aceasta devine poroasă. Porii mici, care în mod normal ar ține particulele cu virusul la distanță, devin mai mari – suficient de mari pentru ca virusul să treacă. Cele electrostatice, care rețin germenii, datorită densității și efectului electrostatic, își pierd această capacitate, dacă sunt purtate pe vreme ploioasă și umedă.

Deși virusul acesta ne îngreunează viețile de aproape zece luni, oamenii încă nu s-au obișnuit cu purtatul ei. Deoarece am trecut doar prin două anotimpuri uscate, primăvara și vara, nu știm cum va fi în vremurile când ploaia va fi ceva la ordinea zilei. Cercetătorii spun că umezeala reduce masiv capacitatea de filtrare a măștii. Mai mult decât atât, umezeala va îngreuna și respirația.

Nici în mod nromal, umezeala nu este recomandată în zona feței, reprezentând un mediu propice pentru viruși și bacterii. În contextul venirii toamnei, această specificare este și mai importantă. Tim Spector, profesor de epidemiologie la Kings College London, a declarat pentru The Times: „E foarte util să oferim sfaturi clare publicului. Măștile trebuie schimbate în mod regulat, în special pe vreme ploioasă, cu umezeală.” De aceeași părere sunt și OMS( Organizația Mondială a Sănătății), și CDC ( Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) și toate organizațiile de sănătate.

Nu e vorba doar de ploaie, spune și medicul Simon Clarke, profesor de microbiologie la Universitatea din Reading, ci despre orice tip de umezeală cum ar fi transpirația, tusea, respirația sau orice altă sursă. Toate acestea au același efect asupra măștii.

Ce putem face în această situație? Soluția acestei probleme este foarte simplă: schimbarea măștii de mai multe ori pe zi. În mod normal, aceasta ar trebui schimbată oricum, la trei-patru ore, pentru a-și păstra în totalitate efectul de filtrare.

Mai trebuie amintit că pentru a schimba masca în siguranță, mâinile trebuie spălate sau dezinfectate înainte și după atingerea măștii. Masca trebuie luată de elasticul lateral, nu de partea din față. Măștile din material textil pot fi refolosite dacă sunt dezinfectate și dacă nu au găuri sau spații între țesături, dar măștile de unică folosință nu sunt refolosibile.

  • jet spune:

    PAI DE CE NU DISTRIBUIE MASTI GRATUITE STATUL SI ORGANELE SALE???
    CA DOARA DE SCUMPIT DE 4 ORI PRETUL MASTILOR AU PERMIS

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției