Începând de astăzi, au fost deschise patru noi centre în Arad pentru vaccinarea cu AstraZeneca și a început vaccinarea propriu-zisă. Primele trei centre au fost deja anunțate în edițiile anterioare ale ziarului nostru. Este vorba de  Centrul de vaccinare din Aradul Nou, Calea Timișorii nr.39, Centrul de vaccinare de la „Cinema Arta”, str. Vasile Alecsandri, nr.2 și Centrul de vaccinare de la „Sala de sport”, str. Predeal nr. 8A, cartier Aurel Vlaicu. Cel de-al patrulea centru este deschis exclusiv pentru personalul MAI și este situat pe strada Eftimie Murgu nr. 3-5 ( sediul II al ISU).

La cele patru centre s-au programat pentru administrarea vaccinului 264 persoane.

OMS recomandă vaccinul AstraZeneca pentru toate persoanele trecute de 18 ani, inclusiv pentru persoanele cu vârsta de 65 de ani sau mai mult. Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) afirmă la rândul ei că vaccinul poate fi utilizat de către orice persoană cu vârsta de peste 18 ani. Până în prezent nu există suficiente rezultate în cazul persoanelor în vârstă pentru a avea o imagine clară despre cum funcționează vaccinul în aceste cazuri, dar se pleacă de la premisa unei reacții de protecție, bazată și pe experiența cu alte vaccinuri.

În schimb, comisia permanentă de vaccinare din Germania (STIKO) recomandă vaccinul AstraZeneca numai pentru persoanele cu vârsta de până la 64 de ani. Recomandarea ține cont de lipsa datelor privind eficacitatea vaccinului la vârstnici. Majoritatea participanților la studiile AstraZeneca au avut între 18 și 55 de ani. AstraZeneca a precizat că ”eficacitatea vaccinului la persoanele mai în vârstă nu a putut fi evaluată” și că urmează studii pe această temă.

Vaccinul este un așa-numit vaccin vector. Potrivit Institutului Paul Ehrlich (PEI) din Germania, vaccinul se bazează pe virusuri de răceală de la cimpanzei, inofensive pentru oameni. Acești așa-numiți viruși de răceală din familia adeno-virusului au fost modificați astfel încât să conțină gena cu planul de producere a unei proteine ​​de suprafață optimizate a coronavirusului (proteina SARS-CoV-2 spike).

După vaccinare, virusul vaccinului pătrunde în câteva celule umane. Acestea folosesc gena pentru a produce proteina spike. Apoi, sistemul imunitar recunoaște acest lucru ca un corp străin și reacționează formând anticorpi și celule T, care protejează în mod ideal împotriva infecției cu coronavirusul Sars-Cov-2.

Mai trebuie adăugat că în cursul zilei de duminică au fost vaccinate  624 persoane. Dintre acestea 66 persoane cu prima doză (Moderna) si 558 persoane cu doza de rapel (Pfizer). Persoanele au fost vaccinate  in cele 6 centre deschise în 14.02.2021, astfel: Centrul de Vaccinare SCJU Arad – Grădiste – 22 persoane cu prima doză (Moderna) și 120 persoane cu doză de rapel (Pfizer); Centrul de Vaccinare Spital Genesys- 60 persoane cu doză de rapel (Pfizer); Centrul de Vaccinare Sebiș- 11 persoane cu prima doză (Moderna) și 59 persoane cu doza de rapel ( Pfizer); Centrul de Vaccinare Chișineu Criș – 10 persoane cu prima doză (Moderna) și 60 persoane cu doza de rapel (Pfizer); Centrul de Vaccinare Pecica- 3 persoane cu prima doză (Moderna) și 57 persoane cu doza de rapel (Pfizer); Centrul de Vaccinare Lipova- 20 persoane cu prima doză (Moderna) și 60 de persoane cu doza de rapel (Pfizer).

142 de persoane din centrele rezidențile (vârstnici) au fost vaccinate cu doza de rapel (Pfizer) de către echipele mobile.

Echipele mobile s-au deplasat la centrele rezidențiale din județ.

Recomandările redacției