Două cadre medicale din Ineu au fost confirmate, recent, cu coronavirus și fost internați deja la Spitalul Victor Babeș din Timișoara. Alți zece medici și asistente, care au intrat în contact cu colegii lor așteaptă cu sufletul la gură rezultatele testului, însă, între timp, pacientul de la care se bănuiește că a pornit totul, a decedat. Este vorba de tatăl medicului radiolog, Carmen Cârdei, care a acuzat simptome de coronavirus la revenirea în țară, din Israel și a fost internat la Spitalul Orășenesc din Ineu pe 10 martie. „Am respectat tot protocolul, și pacientul Cârdei a fost internat cu pneumonie. A existat contact între pacientul Cârdei și personalul medical, dar și între pacientul Cârdei și alți trei pacienți printre care și femeia de 32 de ani din Șicula (n.a. care se află în prezent internată în stare gravă la Timișoara)”, spunea, ieri, în presa arădeană medicul de la Spitalul Orășenesc din Ineu, confirmat pozitiv la SARS-CoV-2. 

Fiindcă starea de sănătate a bărbatului s-a înrăutățit, vineri, 14 martie, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic Județean din Arad. Aici, ca și la Ineu, DSP-ul, medicul epidemiolog, nici nu mai contează cine, au refuzat să-i facă testul lui Cârdei pentru COVID-19. De altfel, pe 15 martie, îngrijorat, radiologul Carmen Cârdei ieșea public cu următoarea declarație: „Tatăl meu nu a fost testat și, din informațiile pe care le am, nici nu va fi testat pentru coronavirus, deși am cerut asta! Asta pentru că, teoretic, nu intră în criteriile epidemiologice, potrivit cărora, se specifică că ești testat doar dacă ai luat contact cu o persoană diagnosticată pozitiv pentru COVID-19 sau dacă vii din «zona roșie», din Italia. Noi ne-am întors din Israel, țară ce nu a fost inclusă în zona roșie, deși existau cazuri. Tatăl meu a stat internat la Spitalul din Ineu cu simptome de probleme respiratorii. L-am adus la Spitalul Județean Arad și, specific, am cerut testarea pentru el și nu m-am dat nici eu înlături de la testare. Dimpotrivă, atât personalul medical de la Ineu, cât și colegii mei de la Spitalul Județean am căzut de acord că este nevoie de testare. Am cerut Direcției de Sănătate Publică să îl testeze ca să știm, ca să fie eliminată orice teamă că poate fi infectat. Sau să lămurim oricum situația. Ni se spune că nu se poate. Am cerut o derogare de la aceste proceduri, dar tot nimic”.

Tot medicul Carmen Cârdei mai spunea în urmă cu 13 zile că: „Mi s-a spus că este caz penal să se facă testarea așa… fără îndeplinirea criteriilor. Ori, cred că dacă i s-ar fi făcut testul s-ar încuraja și testarea altora. Da, probabil sunt în joc cariere…În prezent, tatăl meu este la secția de Infecțioase a Spitalului Județean, neizolat, dar sub un tratament foarte bun. Se respectă protocolul și nu l-am vizitat, dar mi s-a spus că se simte mai bine. Mă rog la Dumnezeu să răspundă la tratament, mă rog să nu fie coronavirus. Am sunat la spital și mi s-a spus că starea lui este mai bună în prezent. Sper să nu existe o decompensare. Am înțeles că într-un alt județ din țară s-a făcut o derogare, într-o situație asemănătoare. Din ce informații am primit…mi s-a spus că s-a înștiințat Ministerul Sănătății, dar am rezerve dacă este adevărat…Nu cred că nu se poate face ceva. Sunt dispusă să plătesc pe laborator privat ca să se lămurească lucrurile, însă, desigur, nu se poate decât cu avizul DSP”.

În cele din urmă, tatăl radiologului a fost testat pentru coronavirus, iar rezultatul avea să ni-l ofere chiar directorul Direcției de Sănătate Publică Arad pe 19 martie. „S-a făcut testarea pentru COVID -19 în cazul bărbatului, după procedura nouă. Practic medicul curant și medicul epidemiolog au aplicat procedura cu criteriul nou introdus. Evident, testul a fost negativ. Metodologia s-a schimbat din nou. Este important ca arădenii să aibă încredere în noi“, spunea Constantin Cătană.  „Noi, ca medici, avem mari rezerve în ceea ce privește valabilitatea acestor teste. Asta vă spun și pentru că pacientul Cârdei este și acum intubat la Arad, cu șanse mici de supraviețuire și cu toate simptomatologiile care apar la coronavirus– a fost completarea de ieri, 27 martie, a medicului de la Ineu care a avut primul contact cu Cârdei 

Cert este că starea de sănătate a părintelui de 77 de ani a medicului Carmen Cârdei s-a deteriorat de la o zi la alta, a rămas internat pe secția ATI a Spitalului Clinic Județean, iar în această dimineață inima sa a încetat să mai bată. Mai departe, rămâne să decideți dumneavoastră, punând cap la cap toate declarațiile de mai sus și situațiile prin care a trecut bărbatul originar din județul Suceava și fiica sa mult încercată în ultimele trei săptămâni, dar mai ales acum când, iată, își va conduce pe ultimul drum părintele. 

Recomandările redacției